Visszavonták a Magyar Nemzeti Bank doktori iskolájának használatbavételi engedélyét

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A 24.hu értesülése szerint a napokban visszavonták a Magyar Nemzeti Bank doktori iskolájának használatbavételi engedélyét a Budai Várban. 

A másodfokú hatóságként szereplő kormányhivatal döntéséről a szomszédos társasház lakói tájékoztatták a lapot. Mint írják, az engedély visszavonása azt jelenti, hogy az eljárás lezárultáig be kell zárni az épületet, és ki kell kapcsolni az ingatlanban működő légtechnikai berendezéseket is.

Épp ezek a légtechnikai berendezések okozták a konfliktust: a Matolcsy György vezette jegybank egyik alapítványa, a PADA négymilliárd forintból alakította át a Mátyás-templommal szemben álló régi budai városháza épületét. (A doktori iskolának szánt épület földszintjén kapott helyet aztán Zsidai Roy étterme is, de a cégét végül 2018 végén szerződésszegésre hivatkozva kirakták onnan.)

A felújítás során azonban nem szigetelték le a szomszédos ház tűzfalát, és a  belsőudvar egyik látványelemeként csupaszon meghagyták a falfelületet, ezért a lakók folyamatosan ki voltak téve a doktori iskola épületének tetejére épített szellőztető rendszer zajainak és rezgéseinek. Mint a 24.hu írja, a nyáron lezajlott szakértői mérések során nappal és éjszaka is 50-60 decibeles alapzajt mértek a lakószobákban. A lap információi szerint az MNB-alapítvány megtagadta a közreműködést a mérések lefolytatásában.

A szomszédos ház a zajszigetelés hiánya miatt  tavaly szeptemberben megtámadta az első fokon kiadott használatbavételi engedélyt, de akkor végül sem az I. kerületi önkormányzat, sem az illetékes kormányhivatal nem lépett fel. Mint a lap írja, a másodfokú döntés ellenére kedden még üzemelt az épület. 

Update 15:07: Az Optima Befektetési Zrt. közleményben reagált a cikkre, Folytatódik a szakmai munka a Bölcs Várban címmel. Ebben azt írják, hogy "érvényes használati engedéllyel kezdte meg és folytatja működését a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány épülete. Az Alapítvány az épület tavaly szeptemberi átadása óta jóhiszeműen használja az ingatlant, mely számos oktatási, tudományos és kulturális eseménynek ad otthont. A felújítás elnyerte az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezetének ICOMOS-Díját is és a Budai Vár egyik legmeghatározóbb felújított történelmi épülete lett, mely nyitva áll a nyilvánosság számára is. A felújított Bölcs Vár épülete tavaly júliusi átadása után elsőfokon használatbavételi engedélyt kapott. Ezt támadta meg a szomszédos társasház, amit azonban a másodfokú hatóság elutasított és a használatbavételi engedélyt megfelelőnek fogadta el, így az jogerőssé vált.

 Mind a felújítási munkálatok, mind az épület üzemeltetése során az Alapítvány mindenben együttműködött az érintett hatóságokkal. Az épület egész felújítása mindvégig a szomszédos társasházzal kötött megállapodás alapján történt, érvényes építési engedély alapján, a műszaki-technikai előírásoknak megfelelően. Ezzel ellentétes hivatalos írásbeli határozatot sem a társasház, sem az Alapítvány a mai napig nem kapott, így ezzel kapcsoltban, érdemben nyilatkozni nem lehet."- zárul a közlemény.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.