4500 éves leleteket talált egy arab villanyszerelő

4500 éves cserépedényeket és egy tőr pengéjét találta meg véletlenül egy arab villanyszerelő Észak-Izraelben.

Ahmed Naszer Jaszin éppen Arrabába tartott, hogy elvégezze a rá váró munkákat, amikor egy frissen megépített földút mellett egy sziklamélyedésben felfigyelt egy kiálló cserépfülre.

Közelebb ment, és több, nagyon réginek tűnő kerámiaedényt és egy pengét talált. Hazavitte a leleteket, és egyből értesítette róluk az izraeli régészeti hatóságot.

A leletekért felelős régész, Nir Disterfeld szerint az út építésekor a munkagépek véletlenül lerombolhattak egy temetkezési barlangot, onnan kerülhettek elő a leletek, melyek korát 4500 évesre becsülik, vagyis a bronzkorból származnak.

A szakember szerint a tőrt - ami vagy bronzból, vagy rézből készült - a korabeli szokások szerint azért temethették a halott mellé, hogy meg tudja védeni magát a túlvilágon. A kerámiaedényekben pedig élelmiszert hagytak mellette, hogy ne éhezzen odaát.

Az izraeli régészeket több okból sem lepte meg az új leletegyüttes: egyrészt utak és új épületek alapozásánál gyakran találnak régészeti leleteket, másrészt már több olyan nyomot találtak, amelyet a mintegy négy és félezer évvel ezelőtt Galileában és a Golán-fennsíkon letelepedett emberek hagytak maguk után. (Via MTI)