Még Johnson kormánya is káoszra számít egy megállapodás nélküli Brexit után

külföld
2019 szeptember 12., 7:17
comments 211

Élelmiszerhiánnyal, gyógyszerhiánnyal és zavargásokkal számol megállapodás nélküli kilépés esetén Boris Johnson kormánya, derült ki azután, hogy a parlament határozatának megfelelően kénytelenek voltak nyilvánosságra hozni a Citromsármány-művelet iratait, vagyis a kilépés terveit. Az immár hivatalosan is nyilvánosságra hozott, de már hetekkel ezelőtt kiszivárgott tervek láttán az ellenzéki Munkáspárt egyből követelni kezdte az átmenetileg, október 14-ig berekesztett parlament újbóli összehívását.

Sir Kair Stramer, az árnyékkormány Brexit-ügyi minisztere szerint a nyilvánosságra hozott iratok is megerősítik, hogy a megállapodás nélküli kilépés komoly veszélyt jelent. Szerinte a parlament összehívása lehetőséget teremtene rá, hogy a képviselők is ellenőrizhessék a dokumentumban foglaltakat, és megtehessék a szükséges lépéseket a megállapodás nélküli kilépés megakadályozására.

A Citromsármány-iratok szerint a kormány élelmiszerhiánnyal, élelmiszer- és benzináremelkedéssel számol, ami legsúlyosabban a szegényebb rétegeket érintheti. Emellett úgy számolnak, hogy "akár fél éven át" gyógyszer- és orvosieszköz-hiány is fenyeget, és általában is nagy fennakadások lesznek az áruszállításban - egy teherautónak két és fél napjába kerülhet a ki-belépés Nagy-Britanniába. Ezek következményeként feketepiac alakulhat ki.

Nem beszélve a társadalmi felfordulásról. A Citromsármány-iratok szerint tüntetésekkel, zavargásokkal számolnak.

A kormány részéről eddig Michael Gove, a megállapodás nélküli kilépés tervezéséért felelős miniszter reagált. Azt mondta, hogy hamarosan közzéteszik "felülvizsgált következtetéseiket", amiknek már az is része lesz, hogy milyen lépéseket tesznek a Citromsármány-műveletben feltárt problémák kezelésére. (via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt