A vitában érvelni illik, nem fogyatékosozni, üzeni Tarlósnak az értelmi fogyatékosok érdekvédelmi szövetsége

politika
2019 szeptember 14., 04:32
comments 279

"Be nice to people", vagyis "légy kedves az emberekkel", üzente Tarlós Istvánnak az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége azután, hogy Tarlós István pénteken megafonba üvöltözve többször is szellemi fogyatékosnak nevezte Tordai Bencét, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjét.

link Forrás

Mint írják, az országban több mint ötvenezer értelmi fogyatékossággal élő személy él. "Az ő, és a családjaik élete szempontjából hosszútávú következményei vannak annak, ha az állapotukat jelölő kifejezés a közbeszédben negatív jelzőként terjed el" - írták. Különösen akkor, ha közszereplő, hivatalos személy tesz ilyen kijelentéseket.

"Közszereplő, hivatalos személy semmilyen körülmények között nem alkalmazhatja ezeket a kifejezéseket sértésként, mert ez káros és diszkriminatív" - írták a Facebookon közzétett közleményükben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.