Tarlós: Magyarországon ma elég furcsa világot élünk, a szellemi fogyatékosokat el kell viselni

POLITIKA
2019 szeptember 13., 14:43
comments 1034
link Forrás

Az önkormányzati kampány legvadabb és legfurcsább politikai eseményei zajlottak pénteken a Margitszigeten, ahol Tarlós István főpolgármester Nagy István agrárminiszter társaságában tartott volna sajtótájékoztatót, amikor megjelent a helyszínen Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti képviselője, hogy az esemény előtt átadja neki párttársa, egyben a főpolgármester legkomolyabb kihívója, Karácsony Gergely levelét. Tordai azt próbálta volna kiszedni Tarlósból, hogy végül hajlandó-e vitázni az ellenzéki főpolgármester-jelölttel.

(Előzmény: Karácsony a napokban nyilvános vitára hívta ki Tarlóst, aki eddig a legkülönbözőbb, egymásnak alkalmanként ellentmondó indokokkal tért ki ez elől. Csütörtökön Karácsony aktivistái a Dohány utcában kapták el Tarlóst, odaléptek hozzá és a vitáról kérdezgették. Ki akarták provokálni belőle, hogy végül vállalja-e, amire a politikus idegesen, visszaprovokálással reagált.)

Tordai a tájékoztatóra összegyűltek csoportjánál, a megjelent újságírók közelében álldogált, kezében a levéllel, amikor Tarlós észrevette és odament hozzá egy megafonnal, majd pár centis távolságból elkezdett – szó szerint – az arcába ordítani. Tordai kezdetben megpróbálta az egyik kezével eltolni magától az eszközt, mire Tarlós klasszikus kocsmai „ne lökdössönözésbe” kezdett, de a dolog nem a verekedés, hanem a dadaista színház irányába eszkalálódott.

link Forrás

Miközben Tordai megállás nélkül a vitáról kérdezgette, lényegében ugyanakkora hangerővel kiabálva tovább akkor is, amikor a másik megszólalt, Tarlós néha megpróbálta elküldeni/elzavarni/a francba küldeni, néha bolondozta vagy fogyatékosozta, néha a kocsmai klasszikusokhoz visszatérve magamegkicsodázta, néha pedig a vitáról mondott neki valamit.

link Forrás

Ez a fantasztikus jelentsor jó öt percen keresztül folyt. Az egész annyira erős és sűrű, hogy mindeképp érdemes videón végignézni, például itt, a Mérce videóján:

link Forrás

(Ez pedig a Mérce témában írott cikke.)

Pár részletet elemezzünk is a legerősebbek közül.

A „beszélgetés” elején, amikor még egészen olyan volt a hangulat, mint egy verekedés felvezető szakaszában, Tarlós azt kiabálta a megafonba, hogy

„...a választáson jól meg fogom verni a hazudós, tutyimutyi, tétova, mamakedvence főnökét”.

Vagy itt egy véletlenszerűen kivágott részlet a két politikus párbeszédéből, a Dialógus vége felé:

Tarlós: Ne éljen vissza azzal, hogy a közterületen vagyuk és én a főpolgármester vagyok. Ne éljen vissza azzal.
Tordai: Nem élek vissza, Ön jött oda hozzám beszélgetni.
Tarlós: Maga a gyáva. és azért van ekkora szája...
Tordai: Ön jött oda hozzám beszélgetni.
Tarlós: Mert nyújtogatta a papírját.
Tordai: Ön jött oda hozzám. Egy helyben álltam.
Tarlós: Na, viszont látásra.
Tordai: Odajött az arcomban ordítozni a megafonnal. Tehát akkor nem válaszol a kérdésemre továbbra sem. Fut a vita elől gyáván. Rogán Antal letiltotta, Habony Árpád letiltotta.
Tarlós: Maga bolond, uram. Menjen az orvoshoz.
Tordai: Mi történt pontosan, miért nem vitázik?
Tarlós belekezd a sajtótájékoztatóba: Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Vezérigazgató Úr! Tisztelt Megjelentek!
Tordai: Megjelentünk.
Tarlós: Uram, maga beteg. Miért nem a főnöke áll itt? Ki a gyáva? Ide küld egy ilyen bolondot, mint maga. Miért nem Ő jön ide? Ki a gyáva? Miért nem jön Ő ide?
Tordai: Meghívta Önt egy személyes vitára (Tarlós: Hol van Karácsony), meghívta írásban (Tarlós: Nem hívott meg), meghívta emailben (Tarlós: Nem hívott meg), Facebookon, minden formában felkérte Önt egy vitráa (Tarlós: Össze-vissza hazudik). Maga meg fut, gyáván menekül (Tarlós: Ide küldi magát) Karácsony Gergely elől, mert tudja (Tarlós: Hol van?) hogy nem tud kiállni egy vitára, nincsenek eredményei, nincsenek elképzelései (Nagy István miniszter: Kedves Képviselőtársam!) és nincs önállósága.
Tarlós: Menjen a csodába, maga szerencsétlen alak.
Tordai: Nem a budapestieket képviseli, hanem a Fideszt.
Tarlós: Na jó. (Ellép a mikronofoktól.)

Az összecsapás folyamán a főpolgármester a hazudós, tétova, tutyimutyi, mama kedvencén kívül olyanokat mondott a kihívójáról, Karácsony Gergelyről, hogy

  • összevissza hazudik;
  • minden nap más emailt küld;
  • éjjel-nappal hazudik, ahogy a Puzsér mondja;
  • hazug;
  • azt se tudja, mi van a városban.

A vele szemközt álló Tordairól pedig hogy

  • egyszálbél ember;
  • orvosra van szüksége;
  • gyáva, nyavalyás;
  • egy ország utálja;
  • bolond;
  • menjen orvoshoz;
  • beteg;
  • szerencsétlen alak.
photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A színvonal Tordai távozása után sem csökkent, hiszen Tarlós István ezekkel a szavakkal kezdte meg a sajtótájékoztatót:

„Elnézést kérek a sajtó képviselőitől, Magyarországon elég furcsa világot élünk, a szellemi fogyatékosokat el kell viselni és türelmesnek kell lenni velük. Nem tudom, hol látják itt Karácsony urat. Elküldött maga helyet egy közismert bolondot, aki itt elszórakoztatott minket. De ezek után megpróbáljuk megcsinálni azt, amiért jöttünk. Én jobban örültem volna, ha Karácsony Gergely polgármester úr, a megoldó ember, aki nem tudom, mit oldott meg eddig életében, eljön és önmagát képviseli. Dehát itt van, láthatják, ki a gyáva. Ideküldték ezt az embert. A nevét nem tudom, de sokszor láttam a televízióban, mindenhol, ahol botrányt lehet csinálni. Úgy látszik, hogy ez az ellenzéki, a demokratikus ellenzék politikai kultúrája.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.