Négyszáz éve érkezett Amerikába az első rabszolga, ideje megismernünk a két legbrutálisabb amerikai rabszolgakereskedőt

történelem
2019 szeptember 14., 18:02
comments 348

1619-ben érkezett meg az első afrikai rabszolga a brit birodalom észak-amerikai kolóniáira. A rabszolgaság történetének évfordulója alkalmából a Washington Post most bemutatta az amerikai történelem két legnagyobb, legkegyetlenebb rabszolgakereskedőjét, Isaac Franklint és John Armfieldet, akik ugyan csak nyolc évig kereskedtek közösen rabszolgákkal, de olyan nagyipari léptékben, hogy ez alatt a viszonylag rövid idő alatt is mai értéken több milliárd dolláros vagyonra tettek szert, és koruk leggazdagabbjai közé emelkedtek.

Isaac Franklin és John Armfield irodája a virginiai Alexandriában. Ma Szabadság Ház néven múzeum üzemel benne.
photo_camera Isaac Franklin és John Armfield irodája a virginiai Alexandriában. Ma Szabadság Ház néven múzeum üzemel benne. Fotó: Google Street View

Franklin és Armfield még az eleve kegyetlen rabszolgakereskedelemben is kiemelkedően kegyetlenek voltak, személyes levelezésük alapján kifejezetten élvezték a dolgot. A rabszolgakereskedelmet "játéknak", magukat "kalóznak", "félszeműnek" nevezték. A rabszolganőket, akikkel kereskedtek "tarka cselédnek" hívták, utalva fiatal korukra, szépségükre és arra, hogy meg lehet őket erőszakolni. Ők és munkatársaik gyakran meg is erőszakolták őket. Isaac Franklin unokaöccse, James például egy egyébként üzleti levelében arról írt, hogy "bizonyos tudásom szerint a lányt alaposan megdolgozta egy korban és méretben hozzám hasonló félszemű, már ha megengedi ezt a tréfát". A levélben emlegetett lány az akkor 18 éves Caroline Brown volt, akit James Franklin öt hónapon át sorozatosan megerőszakolt.

Franklin és Armfield kegyetlensége mellett módszereivel tűnt ki a rabszolgakereskedők tömegéből. Míg előttük egy-egy rabszolgakereskedő néhány rabszolgát szállított az ország egyik feléből a másikba, Franklin és Armfield százával gyűjtötte be őket Virginiában, hogy aztán hatalmas menetoszlopokban hajtsa délre, ahol éppen berobbant a gyapotipar. Joshua Rothman, az Alabamai Egyetem kutatója szerint - ő éppen könyvet ír róluk - ez volt a páros egyik nagy szerencséje. De az is a kezükre játszott, hogy hatalmas érzékkel, pont az 1837-es gazdasági pánik előtt szálltak ki a bizniszből, hogy aztán életük hátralevő részét felfoghatatlan gazdagságban, a gazdag társaság megbecsült tagjaként élhessék le, és mára mindenki elfeledkezzen róluk.

Most, a rabszolgaság kezdetének 400. évfordulóján a Post szerint eljött az ideje, hogy minél több amerikai megismerje a nevüket, ha már nagyjából tízezer embert adtak el rabszolgaságba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.