Négyszáz éve érkezett Amerikába az első rabszolga, ideje megismernünk a két legbrutálisabb amerikai rabszolgakereskedőt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

1619-ben érkezett meg az első afrikai rabszolga a brit birodalom észak-amerikai kolóniáira. A rabszolgaság történetének évfordulója alkalmából a Washington Post most bemutatta az amerikai történelem két legnagyobb, legkegyetlenebb rabszolgakereskedőjét, Isaac Franklint és John Armfieldet, akik ugyan csak nyolc évig kereskedtek közösen rabszolgákkal, de olyan nagyipari léptékben, hogy ez alatt a viszonylag rövid idő alatt is mai értéken több milliárd dolláros vagyonra tettek szert, és koruk leggazdagabbjai közé emelkedtek.

Isaac Franklin és John Armfield irodája a virginiai Alexandriában. Ma Szabadság Ház néven múzeum üzemel benne.Fotó: Google Street View

Franklin és Armfield még az eleve kegyetlen rabszolgakereskedelemben is kiemelkedően kegyetlenek voltak, személyes levelezésük alapján kifejezetten élvezték a dolgot. A rabszolgakereskedelmet "játéknak", magukat "kalóznak", "félszeműnek" nevezték. A rabszolganőket, akikkel kereskedtek "tarka cselédnek" hívták, utalva fiatal korukra, szépségükre és arra, hogy meg lehet őket erőszakolni. Ők és munkatársaik gyakran meg is erőszakolták őket. Isaac Franklin unokaöccse, James például egy egyébként üzleti levelében arról írt, hogy "bizonyos tudásom szerint a lányt alaposan megdolgozta egy korban és méretben hozzám hasonló félszemű, már ha megengedi ezt a tréfát". A levélben emlegetett lány az akkor 18 éves Caroline Brown volt, akit James Franklin öt hónapon át sorozatosan megerőszakolt.

Franklin és Armfield kegyetlensége mellett módszereivel tűnt ki a rabszolgakereskedők tömegéből. Míg előttük egy-egy rabszolgakereskedő néhány rabszolgát szállított az ország egyik feléből a másikba, Franklin és Armfield százával gyűjtötte be őket Virginiában, hogy aztán hatalmas menetoszlopokban hajtsa délre, ahol éppen berobbant a gyapotipar. Joshua Rothman, az Alabamai Egyetem kutatója szerint - ő éppen könyvet ír róluk - ez volt a páros egyik nagy szerencséje. De az is a kezükre játszott, hogy hatalmas érzékkel, pont az 1837-es gazdasági pánik előtt szálltak ki a bizniszből, hogy aztán életük hátralevő részét felfoghatatlan gazdagságban, a gazdag társaság megbecsült tagjaként élhessék le, és mára mindenki elfeledkezzen róluk.

Most, a rabszolgaság kezdetének 400. évfordulóján a Post szerint eljött az ideje, hogy minél több amerikai megismerje a nevüket, ha már nagyjából tízezer embert adtak el rabszolgaságba.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.