Kenőpénzek elfogadásával vádolják az Európai Bizottság igazságügyi biztosjelöljét

külföld
2019 szeptember 15., 17:32
comments 41

Az Index belga lapok, a L'Echo és a De Tijd alapján ír arról, hogy korrupcióval vádolják a belga Didier Reynders-t, az ország jelenlegi védelmi- és külügyminiszterét, akit az igazságügyi biztos posztjára jelölt az Ursula von der Leyen elnök által vezetett Európai Bizottság. 

Didier Reynders, Belgium külügyminisztere
photo_camera Didier Reynders, Belgium külügyminisztere Fotó: TATYANA ZENKOVICH/AFP

A belga ügyészség még vizsgál az esetet, és egyelőre nem döntött arról, hogy indít-e nyomozást. A cikkek szerint a belga nemzetbiztonság egyik korábbi, gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó munkatársa tett terhelő vallomást Reynders-re a hatóságoknál; ennek a jegyzőkönyve jutott el a belga lapokhoz. 

A liberális Reformmozgalomban politizáló Reynders egyébként ismert politikus Belgiumban: húsz éve szolgál különböző kormányokban. 

A feljelentés szerint a politikus közbeszerzések során kenőpénzt fogadhatott el - többek közt egy fegyverkereskedőtől (!) - a helyi nagykövetség építésével összefüggésben. 

A vallomás szerint Reynders úgy juthatott a pénzhez, illetve az ellentételezéshez, hogy ugyanott ezzel párhuzamosan alacsony értékű régiségeket irreálisan magas áron értékesített, de a szöveg szerint fantomcégeket is bevont állítólag érdekében, hogy tisztára mossa a pénzt.

A vallomástevő állítása szerint az esetek 2009 és 2011 között zajlottak, ő ezekről feljegyzéseket készített, jelezte is feletteseinek, de azok nem továbbították azt a rendőrség felé. 

Reynders tagadja a vádakat, és rágalmazás miatt jogi lépéseket tesz.  

Az eset kellemetlen von der Leyennek is, aki maga jelölte a posztra Reynders-t. Az igazságügyi bizotos feladata lenne többek közt a jogállamisági mechanizmusok irányítása. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.