Kenőpénzek elfogadásával vádolják az Európai Bizottság igazságügyi biztosjelöljét

Az Index belga lapok, a L'Echo és a De Tijd alapján ír arról, hogy korrupcióval vádolják a belga Didier Reynders-t, az ország jelenlegi védelmi- és külügyminiszterét, akit az igazságügyi biztos posztjára jelölt az Ursula von der Leyen elnök által vezetett Európai Bizottság. 

Didier Reynders, Belgium külügyminisztereFotó: TATYANA ZENKOVICH/AFP

A belga ügyészség még vizsgál az esetet, és egyelőre nem döntött arról, hogy indít-e nyomozást. A cikkek szerint a belga nemzetbiztonság egyik korábbi, gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó munkatársa tett terhelő vallomást Reynders-re a hatóságoknál; ennek a jegyzőkönyve jutott el a belga lapokhoz. 

A liberális Reformmozgalomban politizáló Reynders egyébként ismert politikus Belgiumban: húsz éve szolgál különböző kormányokban. 

A feljelentés szerint a politikus közbeszerzések során kenőpénzt fogadhatott el - többek közt egy fegyverkereskedőtől (!) - a helyi nagykövetség építésével összefüggésben. 

A vallomás szerint Reynders úgy juthatott a pénzhez, illetve az ellentételezéshez, hogy ugyanott ezzel párhuzamosan alacsony értékű régiségeket irreálisan magas áron értékesített, de a szöveg szerint fantomcégeket is bevont állítólag érdekében, hogy tisztára mossa a pénzt.

A vallomástevő állítása szerint az esetek 2009 és 2011 között zajlottak, ő ezekről feljegyzéseket készített, jelezte is feletteseinek, de azok nem továbbították azt a rendőrség felé. 

Reynders tagadja a vádakat, és rágalmazás miatt jogi lépéseket tesz.  

Az eset kellemetlen von der Leyennek is, aki maga jelölte a posztra Reynders-t. Az igazságügyi bizotos feladata lenne többek közt a jogállamisági mechanizmusok irányítása. (Index)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.