6,85 milliárd forintnyi hitelből terjeszkedik Tiborcz István birodalma

POLITIKA
2019 szeptember 18., 5:07
comments 104

Tiborcz István újabb társaságot alapított. Cégbirodalmának központi cége, az ingatlanok felújításával és hasznosításával foglalkozó BDPST a Szivek Norberthez, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezetőjéhez köthető Lexan Holding Zrt-vel közösen DFP-Parkin Szolgáltató és üzemeltető Kft. néven új céget hozott létre - írja a HVG. Ez, mint Tiborcz cégei most már általában, szintén ingatlanozással foglalkozik - Tiborcz más profilú cégei közül a tanácsadással foglalkozó HCS Expert végelszámolás alatt áll, így már csak G2G nevű cége foglalkozik mással - italgyártással.

photo_camera A turai kastély Fotó: Botos Tamás/444

Logikus tehát, hogy Orbán Viktor vejének cégei most főként ingatlanprojektekkel vannak elfoglalva. A HVG beszámolója szerint az egyik ilyen egy 480 négyzetméteres, 8 szobás, 4 fürdőszobás luxuslakás kialakítása egy Andrássy úti palota egy teljes szintjén. 

Szintén az Andrássy úton, alik két perc sétányira a Hősök terétől újítják fel az 1509 négyzetméter alapterületű Weiss-villát, ahol butikhotelt terveznek. A korábban állami tulajdonban levő villát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő árverezte el 723 millió forintért, a BDPST az ingatlan felét birtokolja.

A Szabadság téren az Adria-palota a BDPST-é, az 5631 négyzetméteres alapterületű épületben irodákat, üzlethelyiségeket és lakásokat terveznek kialakítani.

És persze zajlanak a fejlesztések a turai kastélyban is, amit hosszútávon rendezvényhelyszínként és szállodaként hasznosítanának, de terveik szerint a kastély és a parkja "nyílt napokon látogatható lesz a nagyközönség számára is".

Ez utóbbi projektjük elég sok hitellel terhelt. Az Átlátszó korábbi információi szerint a kastélyt menedzselő TRA Real Estates Kft. 1,9 milliárd forint hitelt vett már fel a Gránit Banktól. A HVG szerint szeptember elején további 550 milliós hitelt vett fel a cég ugyanonnan.

A Gránit szeret hitelezni Tiborczéknak, az Andrássy úti palotaszintet luxuslakássá fejlesztő Downtown Development nevű Tiborcz-cég 400 milliós kölcsönt kapott a banktól. Tiborczék Dorottya utcai szállodaépítését pedig a Takarékbank hitelezte meg négymilliárd forinttal, vagyis Tiborcz cégei összesen legalább 6,85 milliárd forinttal vannak eladósodva.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt