Kövér László szerint a lelkészek és a plébánosok felelőssége, hogy a hívek megfelelő irányba szavazzanak

POLITIKA
2019 szeptember 18., 16:46
comments 570
Kövér László, Trócsányi László és Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke Balatonszárszón 2019. augusztus 22-én
photo_camera Kövér László, Trócsányi László és Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke Balatonszárszón 2019. augusztus 22-én Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Augusztus végén tartották a Reformátusok Szárszói Konferenciáját, de csak most vettük észre, hogy az előadások felkerültek a YouTube-ra.

A program első és leghangsúlyosabb kerekasztal-beszélgetésén Kövér László házelnök, Trócsányi László fideszes EP-képviselő és biztosjelölt mellett Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök, a református zsinat lelkészi elnöke járták körül a tanácskozás fő témáját, a keresztyéndemokráciát.

A püspök arra a kérdésre, hogy van-e dolga egymással az egyháznak és a politikának, egyértelmű igennel válaszolt, a kettő szétválasztását mesterséges dolognak nevezte, amelyért - sajátos humorral - az SZDSZ-t és a Momentumot tette felelőssé.

link Forrás

A másfél órás beszélgetés legizgalmasabb részei talán azok voltak, amikor Kövér László elmerengett, szavazhat-e keresztény ember olyan pártra, amelyet ő nem tart kereszténynek. A házelnök szerint a hitből nem fakad kötelező pártelkötelezettség, de „keresztény ember nem szavazhat olyan pártokra, amelyek nyíltan vagy a gyakorlatukban tagadják a keresztény hitelveket meg az abból fakadó gyakorlati következményeket”. 

Kövér kijelentette: a legrosszabb kereszténydemokrata politika is jobb, mint a legjobb nem keresztény politika.

link Forrás

A beszélgetés másik pontján tovább szőtte ezt a gondolatot: ha egy gyakorló keresztény olyan pártra szavaz, amely nyíltan vagy nem olyan nyíltan, esetleg csak a tetteiben tagadja meg a kereszténység programját, az „minimum skizofrénia”. 

Hogy ez ne fordulhasson elő, az „a közösség felelőssége, adott esetben az egyházi közösségekről beszélek, beleértve a lelkészeket és a plébánosokat is.”

Kövér „nem akarja a lelkészeinket gyávasággal vádolni”, de azért megjegyzi, hogy a katolikus papok gyakrabban prédikálnak olyat, hogy aki „nem jófele szavaz, az a következő héten ne jöjjön templomba, csak miután többször jó alaposan meggyónt. De ő nem fog feloldozást adni, mondta a plébános úr.” Nevetés a közönség soraiban.

link Forrás

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke hangsúlyozta, hogy a gyülekezetekben fontos a sokszínűség, és lehetnek különböző politikai meggyőződésű hívek, de az egyház konferenciájának programjában ennek nem sok nyoma van.

Ez itt a meghívott fideszes/kormányzati politikusok névsora:

  • Kövér László 
  • Trócsányi László 
  • Sölch Gellért
  • Szájer József 
  • Illés Boglárka 
  • Orbán Balázs 
  • Czibere Károly

Ez pedig az ellenzékieké:

  • Ungár Péter

A közönség pártszimpátiájáról persze nem tudhatunk semmit, de Kövér Lászlónak nem sok kétsége látszott lenni:

link Forrás

A teljes beszélgetést itt lehet megnézni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.