Laszlóczki Imrét nevezték ki az orosz vezetésű bank Magyarországot képviselő igazgatósági alelnökévé

Laszlóczki Imrét nevezték ki a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) Magyarországot képviselő igazgatósági alelnökévé – közölte a hitelintézet az MTI-vel.

Az 58 éves vezető 1987-ben, a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének (Egyetem) diplomáciai karán, arab-angol szakon végzett, 2003-ban közigazgatási szakvizsgát tett. 1986-tól különböző pozíciókban a Külügyminisztériumban dolgozott, több országban volt külszolgálatban. 2018-ban és 2019-ben koordinátori posztot töltött be a Külgazdasági és Külügyminisztérium keleti kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkárságán.

A közlemény szerint az NBB kormányzótanácsa és igazgatótanácsa Budapesten ülésezett. A kormányzótanács ülésén az elnöki teendőket ellátó Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte, hogy az NBB központjának Budapestre költözése nagy elismerése a magyar gazdaságpolitikának, pozitív a részvényesek számára, új lehetőségeket kínál a magyar vállalkozásoknak, és megerősíti a magyar főváros nemzetközi pénzügyi központként betöltött szerepét.

Varga Mihály és Nyikolaj Koszov, a gyorsan aktivizálódó NBB (IIB) bank elnökeFotó: kormany.hu

Nyikolaj Koszov, az NBB igazgatósági elnöke a tagállamok képviselőihez szólva megállapította, hogy a bank megújulása óta valamennyi kulcsfontosságú tevékenységi területén jelentős eredményeket ért el. A hitelintézetnek most 900 millió euró hitel- és dokumentációs portfóliója van, ami 14-szer nagyobb, mint 2012-ben. Mindennek több mint a felét EU-s országokban folyó projektek támogatására fordítják. Az elmúlt években több mint 2,3 milliárd eurót fektettek be az NBB-tagállamok gazdaságába.

A további fejlesztés fő prioritásaiként az infrastrukturális projektekre fókuszáló hitelezési és a befektetési tevékenység dinamikus növekedését, a fenntartható fejlődést, a tőkepiaci tevékenységeket és az NBB tőkealapjának megerősítését jelölte meg.

A közlemény emlékeztet arra, hogy Magyarország nemrég 10 millió euróval növelte részesedését az NBB-ben, amivel a részesedése a befizetett tőkéből 14,72 százalékra nőtt, és a bank második legnagyobb részvényesévé vált.

A múlt héten a cseh parlamenti felsőház, a szenátus külügyi bizottsága a testület gazdasági bizottságával együtt zárt ülésen foglalkozott az NBB Moszkvából Budapestre áttelepülését ismertető kormányjelentéssel, és javasolták, hogy Csehország lépjen ki a bankból, amit 1970-ben hoztak létre szovjet vezetéssel szocialista államok. Pavel Fischer, a bizottság elnöke újságíróknak nyilatkozva azt mondta, a Nemzetközi Beruházási Bank a szocializmus időszakának és a KGST-nek a maradványa, és ma elsősorban Oroszország érdekeit szolgálja. Azt mondta: „Nincs semmi ok arra, hogy tagok maradjunk, Csehország számára ez nem előnyös. Az IIB ráadásul biztonsági kockázatot is jelent, ezért legfőbb ideje, hogy előkészítsük kilépésünket.” (via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.