Laszlóczki Imrét nevezték ki az orosz vezetésű bank Magyarországot képviselő igazgatósági alelnökévé

POLITIKA
2019 szeptember 23., 18:33
comments 86

Laszlóczki Imrét nevezték ki a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) Magyarországot képviselő igazgatósági alelnökévé – közölte a hitelintézet az MTI-vel.

Az 58 éves vezető 1987-ben, a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének (Egyetem) diplomáciai karán, arab-angol szakon végzett, 2003-ban közigazgatási szakvizsgát tett. 1986-tól különböző pozíciókban a Külügyminisztériumban dolgozott, több országban volt külszolgálatban. 2018-ban és 2019-ben koordinátori posztot töltött be a Külgazdasági és Külügyminisztérium keleti kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkárságán.

A közlemény szerint az NBB kormányzótanácsa és igazgatótanácsa Budapesten ülésezett. A kormányzótanács ülésén az elnöki teendőket ellátó Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte, hogy az NBB központjának Budapestre költözése nagy elismerése a magyar gazdaságpolitikának, pozitív a részvényesek számára, új lehetőségeket kínál a magyar vállalkozásoknak, és megerősíti a magyar főváros nemzetközi pénzügyi központként betöltött szerepét.

Varga Mihály és Nyikolaj Koszov, az NBB (IIB) bank elnöke
photo_camera Varga Mihály és Nyikolaj Koszov, a gyorsan aktivizálódó NBB (IIB) bank elnöke Fotó: kormany.hu

Nyikolaj Koszov, az NBB igazgatósági elnöke a tagállamok képviselőihez szólva megállapította, hogy a bank megújulása óta valamennyi kulcsfontosságú tevékenységi területén jelentős eredményeket ért el. A hitelintézetnek most 900 millió euró hitel- és dokumentációs portfóliója van, ami 14-szer nagyobb, mint 2012-ben. Mindennek több mint a felét EU-s országokban folyó projektek támogatására fordítják. Az elmúlt években több mint 2,3 milliárd eurót fektettek be az NBB-tagállamok gazdaságába.

A további fejlesztés fő prioritásaiként az infrastrukturális projektekre fókuszáló hitelezési és a befektetési tevékenység dinamikus növekedését, a fenntartható fejlődést, a tőkepiaci tevékenységeket és az NBB tőkealapjának megerősítését jelölte meg.

A közlemény emlékeztet arra, hogy Magyarország nemrég 10 millió euróval növelte részesedését az NBB-ben, amivel a részesedése a befizetett tőkéből 14,72 százalékra nőtt, és a bank második legnagyobb részvényesévé vált.

A múlt héten a cseh parlamenti felsőház, a szenátus külügyi bizottsága a testület gazdasági bizottságával együtt zárt ülésen foglalkozott az NBB Moszkvából Budapestre áttelepülését ismertető kormányjelentéssel, és javasolták, hogy Csehország lépjen ki a bankból, amit 1970-ben hoztak létre szovjet vezetéssel szocialista államok. Pavel Fischer, a bizottság elnöke újságíróknak nyilatkozva azt mondta, a Nemzetközi Beruházási Bank a szocializmus időszakának és a KGST-nek a maradványa, és ma elsősorban Oroszország érdekeit szolgálja. Azt mondta: „Nincs semmi ok arra, hogy tagok maradjunk, Csehország számára ez nem előnyös. Az IIB ráadásul biztonsági kockázatot is jelent, ezért legfőbb ideje, hogy előkészítsük kilépésünket.” (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.