Ma világszerte klímasztrájkot tartanak az iskolások

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Tüntetők vonulnak Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban a parlament épületéhez.Fotó: MARTY MELVILLE/AFP

2019. szeptember 27-én globális klímasztrájkot tartanak a diákok. Új-Zélandon, ahol már bőven tart a nap, máris tízezrek vonultak utcára.

A pénteki klímasztrájk Greta Thunberg svéd diáklány kezdeményezése volt még tavaly szeptemberben, ő akkor még egymaga kezdett tüntetni a svéd parlament épülete előtt. Kezdeményezése hamarosan világszerte nagyon népszerűvé vált. Most pénteken az eddigi legnagyobb akcióra készülnek, az eseményt az ENSZ közgyűléséhez igazítva.

Fotó: MARTY MELVILLE/AFP

Magyarországon is megtartják az amúgy már harmadik globális klímasztrájkot. A gyülekezőt délelőtt tíz órától a Clark Ádám téren tartják, ahonnan a Parlament elé, a Kossuth térre vonulnak át. A tervezett program négy órán át, délután kettőig tart majd.

A múlt pénteken is tartottak hasonló globális klímasztrájkot, akkor világszerte több millióan tüntettek. A szervezők hasonlóan nagy méretű tüntetésre számítanak. Greta Thunberg friss posztja szerint Új-Zélandon a szervezők tájékoztatása szerint legalább 170 ezren vettek részt a tiltakozásban, az az ország népességének 3,5 százaléka. "Sok szerencsét minden sztrájkolónak, jön a változás!!!" - üzente a Twitteren.

Az új-zélandi tüntetők egy petíciót is átadtak a kormánynak, amit 11 ezren írtak alá. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.