Egymásnak mentek az indonéz diákok és a rohamrendőrök

Indonéz rohamrendőrök és diáktüntetők ezrei csaptak össze hétfőn Jakartában, az ország fővárosában. Előbbiek ugyanis szerettek volna eljutni a hatóságok által lezárt parlament épületéhez, ahol éppen 560 képviselő tartott ülést. A tömeg gumiabroncsokat gyújtott meg, és kövekkel, petárdákkal dobálták a rendőröket, akik könnygázzal és vízágyúkkal válaszoltak. 

Fotó: Eko Siswono Toyudho/Anadolu Agency

A tiltakozás múlt héten indult, de hétfőn fajult el igazán, amikor a parlament elfogadta a korrupcióellenes szerv jogkörének csorbításáról szóló törvényt. A tüntetők szerint ezzel az ország egyik leghitelesebb intézményét gyengítik meg, miközben az emberek többsége korruptnak tartja a rendőrséget és a parlamentet.

Ezen kívül azért is tüntetnek, mert a kormány jelentősen szigorítaná az ország büntető-törvénykönyvét. Többek közt betiltanák a házasságon kívüli szexet, amivel a kritikusok szerint kriminaizálnák a homoszexualitást és a házasság nélküi együttélést, valamint négy év börtönnel büntetik az engedély nélküli abortuszokat is.

Fotó: Eko Siswono Toyudho/Anadolu Agency

Büntetőjogi kategóriává tennék az elnök, az alelnök és az állam megsértését is, amitől sokan az ország nehezen kiharcolt sajtószabadságát féltik. Sokan attól tartanak, hogy a javaslatcsomag egy homályos pontja legitimálná a helyi szinten most is létező saría törvényeket.  

A jakartaihoz hasonló összecsapásokra került sor más indonéz városokban is, pénteken meg is sérült egy diák, miután véletlenül elütötte egy rohamrendőr. Joko Widodo elnök szülővárosában, Szurakartában is elfajult a helyzet, ahol a tömeg kövekkel dobálta a rendőrségi épületet, legalább négy női rendőrt megsebesítve ezzel.  Kendariban legalább hárman meghaltak, köztük két diák, és még néhány százan megsérültek. 

A diákok halála országos felháborodást váltott ki, és részvétnyilvánításra, valamint rendőrségi vizsgálat elindítására kényszerítette az elnököt. Widodo hétfőn azt mondta, a kormány nem fogja betiltani a tüntetéseket, de arra kérte a résztvevőket, hogy ne tegyenek kárt a középületekben. Widodo múlt csütörtökön még kilátásba helyezte a korrupcióellenes szervről szóló törvény visszavonását, de a koalíciós partnerei szembeszálltak az ötlettel. 

Indonéziában májusban is komoly tüntetések voltak, miután Widodo ellenfele, Prabowo Subianto az áprilisi választások elcsalásával vádolta a kormányt. (The Guardian)  

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.