Súlyos összecsapásokat hozott az éjjel Indonéziában

Több 444 videó?
Szeretném

Erőszakba torkollt Indonézia fővárosában az áprilisi elnökválasztáson alulmaradt Prabowo Subianto tábornok támogatóinak a demonstrációja, és a helyi sajtó szerdai beszámolói szerint az összetűzéseknek több halálos áldozatuk is van.

A kedden kezdődött tüntetések az éjszaka hevesebbé váltak, a tiltakozók autókat gyújtottak fel, és kövekkel, Molotov-koktélokkal dobálták meg a kivezényelt rendőröket.

Fotó: BAY ISMOYO/AFP

Dedi Prasetyo rendőrségi szóvivő több mint hatvan ember letartóztatásáról számolt be, a Detik indonéz hírportál pedig a jakartai kormányzóra hivatkozva hat halálos áldozatról adott hírt.

A rendőrök védelmének érdekében könnygázt, vízágyút és gumilövedéket is bevetettek a zavargásokban résztvevőkkel szemben. A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem használtak éles lövedéket. A rend helyreállítására mintegy 50 ezer rendőrt és katonát vezényeltek ki.

Helyszíni tudósítások szerint a belváros több részét lezárták, a választási bizottság épületét pedig szögesdróttal kerítették körbe.

Fotó: BAY ISMOYO/AFP

Az indonéz választási bizottság kedden jelentette be, hogy az április 17-elnökválasztást Joko Widodo hivatalban lévő államfő nyerte, a szavazatok 55,5 százalékával. Ellenfele, Prabowo Subianto a választások elcsalásával vádolta a kormányt, és szerdára tiltakozó megmozdulásokat hirdetett meg, noha mindenkit arra kért, hogy a tiltakozások maradjanak meg békés keretek között. Subianto bejelentette azt is, hogy az alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért.

A kormány az elmúlt hetekben többször visszautasította az ellenzék vádját, leszögezve, hogy bár előfordultak kisebb-nagyobb tévedések a szavazatok összeszámlálása során, a választások alapvetően szabadon és tisztességesen zajlottak le.

Az indonéz hatóságok a múlt héten azt közölték, hogy meghiúsították egy szélsőséges - vélhetően az Iszlám Állam terrorszervezettel kapcsolatban álló - iszlamista csoport szerdára tervezett merényletét, amelyet az ellenzéki tömeggyűlésén akartak végrehajtani.

Subianto már a 2014-es elnökválasztáson is alulmaradt Widodóval szemben, akit elsősorban azzal vádol, hogy kiszolgáltatja az országot külföldi befektetőknek. Remélt győzelme érdekében a tábornok keményvonalas iszlamista csoportokkal fogott össze, elemzők ennek tulajdonítják a Subiantóra leadott szavazatok nagy százalékát Aceh autonóm tartományban, ahol - Indonéziában egyedülálló módon - az iszlám törvénykezés, a saría van érvényben. (MTI, BBC)