Ezeket a hangfelvételeket készítette az Insight űrszonda a marsrengések morajáról

űrkutatás
2019 október 02., 18:16
comments 132

A NASA bemutatta azokat a hangfelvételeket, amiket az Insight nevű űrszondája rögzített a Marson észlelt marsrengések morajáról és más ismeretlen zajokról.

link Forrás

Az InSight szeizmométerei több mint 100 eseményt észleltek, de csak 21-ről vélik, hogy erős marsrengés lehetett, a többiről más is feltételezhető. A francia szeizmométer olyan érzékeny, hogy a marsi szelet is meghallja és a marsjáró műszereinek mechanikai zajait is észleli.

A szeizmométert december 19-én helyezte el a Mars felszínén az amerikai robotgeológus űrszonda, ami később egy kúp alakú védőpajzsot is elhelyezett a műszerre, hogy óvják a széltől és a nagy hőmérséklet-ingadozástól.

A felvételeken a hangokat felerősítették, hogy emberi füllel is hallhatók legyenek.

link Forrás

„Izgalmas volt hallani a marsjáró első vibrációit, főként az elején. El lehet képzelni, valójában mi történik a Marson, miközben az InSight ott ül a végtelen tájon”

– mondta Constantinos Charalambous, az Imperial College London kutatója.

Az Insight német gyártású fúróeszköze hónapok óta inaktív. A kutatók próbálják megoldani a problémát, hogy elvégezhessék a kísérleteiket a bolygó belső hőjének méréséhez. Az ún. robotvakond, a HP3 (Heat Flow and Physical Properties Probe) február végén kezdett fúrni a Mars talajában. 30 cm mélyre fúrt, de onnan nem jut tovább.

Az Insight november 26-án landolt a Marson, az Elízium-síkságnak egy sekély, porral és homokkal teli kráterében. A 360 kilós robotgeológus nem mozog, a leszállási helyén végzi feladatait. Az első szeizmikus morajt áprilisban rögzítette.

Az összesen 650 millió eurós (208,8 milliárd forint) misszió a tervek szerint két éven át tart. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.