Ezeket a hangfelvételeket készítette az Insight űrszonda a marsrengések morajáról

2019 október 2., szerda 18:16
135

A NASA bemutatta azokat a hangfelvételeket, amiket az Insight nevű űrszondája rögzített a Marson észlelt marsrengések morajáról és más ismeretlen zajokról.

Az InSight szeizmométerei több mint 100 eseményt észleltek, de csak 21-ről vélik, hogy erős marsrengés lehetett, a többiről más is feltételezhető. A francia szeizmométer olyan érzékeny, hogy a marsi szelet is meghallja és a marsjáró műszereinek mechanikai zajait is észleli.

A szeizmométert december 19-én helyezte el a Mars felszínén az amerikai robotgeológus űrszonda, ami később egy kúp alakú védőpajzsot is elhelyezett a műszerre, hogy óvják a széltől és a nagy hőmérséklet-ingadozástól.

A felvételeken a hangokat felerősítették, hogy emberi füllel is hallhatók legyenek.

„Izgalmas volt hallani a marsjáró első vibrációit, főként az elején. El lehet képzelni, valójában mi történik a Marson, miközben az InSight ott ül a végtelen tájon”

– mondta Constantinos Charalambous, az Imperial College London kutatója.

Az Insight német gyártású fúróeszköze hónapok óta inaktív. A kutatók próbálják megoldani a problémát, hogy elvégezhessék a kísérleteiket a bolygó belső hőjének méréséhez. Az ún. robotvakond, a HP3 (Heat Flow and Physical Properties Probe) február végén kezdett fúrni a Mars talajában. 30 cm mélyre fúrt, de onnan nem jut tovább.

Az Insight november 26-án landolt a Marson, az Elízium-síkságnak egy sekély, porral és homokkal teli kráterében. A 360 kilós robotgeológus nem mozog, a leszállási helyén végzi feladatait. Az első szeizmikus morajt áprilisban rögzítette.

Az összesen 650 millió eurós (208,8 milliárd forint) misszió a tervek szerint két éven át tart. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt