Már legalább nyolc halottja és háromszáz sebesültje van az Irakban kirobbant tiltakozásoknak

Tüntető a Tajaran téren Bagdadban, 2019. október 2-án. A héten kirobbant tüntetések erőszakba torkolltak, eddig legalább nyolc halálos áldozata van az összecsapásoknak.Fotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

Határozatlan időre kijárási tilalmat rendeltek el Bagdadban, az ország nagy részén pedig korlátozni kezdték az internetelérést Irakban, ahol már harmadik napja tartanak a tiltakozások. A tüntetéshullámot a kilátástalanság, az országot megbénító kormányzati korrupció, az alapvető közszolgáltatások hiánya és a magas munkanélküliség váltotta ki.

A hatalom erőszakosan reagált a tüntetésekre. Bagdadtól délre, Naszírija városában a kormány még a terrorelhárítás különleges erőit is bevetette, miután a tüntetők fegyverrel válaszoltak a karhatalmi erőszakra. Csak ott legalább négyen meghaltak, köztük egy rendőr is. Országszerte összesen legalább nyolcan vesztették eddig életüket az összecsapásokban, melyekben legalább háromszázan megsebesültek.

Tüntető a lángoló barikádok előtt Bagdadban.Fotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

A kijárási tilalom kihirdetése előtt Adil Abdul-Mehdi rendkívüli ülésre hívta össze nemzetbiztonsági tanácsát az általa "szerencsétlen történéseknek" nevezett helyzet megbeszélésére. "A tanács az arányos intézkedések meghozatalát hangsúlyozta a polgárok, illetve a magántulajdon és a közvagyon védelmében" - írták az ülés után kiadott közleményükben, hozzátéve, hogy a kormány mindent megtesz majd "a tiltakozók jogos kívánalmainak teljesítésére".

Szerdán amúgy több száz feldühödött tüntető rohanta le a helyi kormányzóságokat Nedzsefben és Naszíriájban, részben felgyújtva az épületeket. Bagdadban pedig több száz tüntető próbált átkelni a város szigorúan védett kormányzati negyedébe, a Zöld Zónába vezető hídon, ahol a biztonsági erők előbb vízágyúval és könnygázzal, végül éles lőszer bevetésével tartóztatták fel őket.

Rendőrsorfal Irak legdélibb nagyvárosában, Bászrában.Fotó: HUSSEIN FALEH/AFP

Az ország védelmi minisztériuma készültségbe helyezte a hadsereget a kormányzati épületek, nagykövetségek védelmében, és a bagdadi nemzetközi reptérhez is erőket vezényeltek. (Via CNN)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.