Már legalább nyolc halottja és háromszáz sebesültje van az Irakban kirobbant tiltakozásoknak

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Tüntető a Tajaran téren Bagdadban, 2019. október 2-án. A héten kirobbant tüntetések erőszakba torkolltak, eddig legalább nyolc halálos áldozata van az összecsapásoknak.Fotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

Határozatlan időre kijárási tilalmat rendeltek el Bagdadban, az ország nagy részén pedig korlátozni kezdték az internetelérést Irakban, ahol már harmadik napja tartanak a tiltakozások. A tüntetéshullámot a kilátástalanság, az országot megbénító kormányzati korrupció, az alapvető közszolgáltatások hiánya és a magas munkanélküliség váltotta ki.

A hatalom erőszakosan reagált a tüntetésekre. Bagdadtól délre, Naszírija városában a kormány még a terrorelhárítás különleges erőit is bevetette, miután a tüntetők fegyverrel válaszoltak a karhatalmi erőszakra. Csak ott legalább négyen meghaltak, köztük egy rendőr is. Országszerte összesen legalább nyolcan vesztették eddig életüket az összecsapásokban, melyekben legalább háromszázan megsebesültek.

Tüntető a lángoló barikádok előtt Bagdadban.Fotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

A kijárási tilalom kihirdetése előtt Adil Abdul-Mehdi rendkívüli ülésre hívta össze nemzetbiztonsági tanácsát az általa "szerencsétlen történéseknek" nevezett helyzet megbeszélésére. "A tanács az arányos intézkedések meghozatalát hangsúlyozta a polgárok, illetve a magántulajdon és a közvagyon védelmében" - írták az ülés után kiadott közleményükben, hozzátéve, hogy a kormány mindent megtesz majd "a tiltakozók jogos kívánalmainak teljesítésére".

Szerdán amúgy több száz feldühödött tüntető rohanta le a helyi kormányzóságokat Nedzsefben és Naszíriájban, részben felgyújtva az épületeket. Bagdadban pedig több száz tüntető próbált átkelni a város szigorúan védett kormányzati negyedébe, a Zöld Zónába vezető hídon, ahol a biztonsági erők előbb vízágyúval és könnygázzal, végül éles lőszer bevetésével tartóztatták fel őket.

Rendőrsorfal Irak legdélibb nagyvárosában, Bászrában.Fotó: HUSSEIN FALEH/AFP

Az ország védelmi minisztériuma készültségbe helyezte a hadsereget a kormányzati épületek, nagykövetségek védelmében, és a bagdadi nemzetközi reptérhez is erőket vezényeltek. (Via CNN)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.