Végre sikerült működésre bírni az óceánba dobott műanyagot begyűjtő szerkezetet

környezetvédelem
2019 október 03., 09:32
comments 51

Csaknem hat év után végre sikerült műanyagszemetet begyűjteni a három Franciaországnyi méretű Csendes-óceáni úszó szemétszigetből az Ocean Cleanup nevű projekt keretében. A holland kutatók által kifejlesztett gigantikus kerítőhálóval eddig korábban mindig kudarcot vallottak, de többszöri módosítás után július óta újra tesztelik a rendszert, ennek során sikerült végre tényleg begyűjteni műanyaghulladékot.

Bár mostanában elsősorban a mikroműanyagok szerepelnek a hírekben, mint a felvételeken látható, a gigantikus szemétsziget esetén nem ilyenekkel, hanem tejes ládákkal, gumiabroncsokkal, kell megküzdeniük. A rendszert ugyanakkor úgy tervezték, hogy a mikroműanyagokat is kiszűrje.

Számítások szerint az óceánokba évente csaknem 9 millió tonna műanyagszemét kerül, ezeket sodorják össze a tengeráramlatok a Csendes-óceán közepén szemétszigetté.

A sikeres kísérlet után a nonprofit Ocean Cleanup azt közölte, hogy végre bebizonyosodott koncepciójuk működőképessége, így már csak tökéletesíteni kell a rendszert. A tervek szerint most növelni fogják a jelenleg használt hatszáz méter hosszú kerítőhálót, hogy akár egy éven át is egybe tudja tartani a befogott szemetet, hogy így ne kelljen olyan gyakran üríteni. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.