Már szállodai szobát is foglalhatnak a nők Szaúd-Arábiában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Kicsimmel Dzsiddába'Fotó: OLIVER WEIKEN/dpa Picture-Alliance/AFP

Megkönnyítették a nők szállodai szobafoglalását Szaúd-Arábiában: ezentúl férfi kísérő jelenléte nélkül is megszállhatnak szállodában, külföldi párok esetében pedig nem kérik a házasságlevél felmutatását. 

A szaúdi idegenforgalmi és nemzeti örökség bizottság vasárnap ismertette az új rendelkezéseit Twitteren. Az ultrakonzervatív vahhábita királyság szigorú szabályait azután enyhítették, hogy Rijád az ország kőolajtól függő gazdaságának sokszínűsítése érdekében bevezette a turistavízumot. 

Az új szabályok értelmében a nők - szaúdi állampolgárok esetében személyi igazolvánnyal, külföldiek lakcímkártyával vagy útlevéllel - foglalhatnak szállodai szobát. 

A tengerparti nagyvárosban, Dzsiddában nők rendeztek "zöld sétát" a környezetvédelemért 2018-banFotó: AMER HILABI/AFP

Ez vonatkozik a külföldi párokra is, a jövőben nem kell házassági anyakönyvi kivonatot felmutatniuk. Szaúdi állampolgárok viszont a jövőben is csak törvényes hitvesükkel alhatnak egy szobában, hiszen a házasságon kívüli szexet törvény tiltja. Érvényben marad az alkoholtilalom is.

Szaúd-Arábia szeretné elérni a 100 milliós turistaszámot 2030-ra, ami az eliten belüli konzervatívok közül nem mindenkinek tetszik. Mohamed bin Szalmán herceg, az ország de facto vezetője reformerként reklámozza magát kifelé, és ennek része a nők önállóságát növelő intézkedések sora: nemrég engedélyezték csak például, hogy autót vezethessenek vagy férfi engedélye nélkül kaphassanak útlevelet. A herceg progresszív imázsát időközben kissé aláásta, hogy az egyik kritikusát feldarabolták az isztambuli követségen. (Reuters, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.