Az iraki elnök elítélte a tüntetőkkel és a sajtóval szemben alkalmazott erőszakot

Barhám Száleh iraki elnök az állami televízióban leadott beszédében elítélte a kormányellenes megmozdulásokon a sajtóval és a tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszakot.

Száleh felszólította a biztonsági erőket, hogy tartsa tiszteletben az iraki állampolgárok jogait. Az államfő egyben kormányátalakítást és reformokat, többek között választójogi reformot sürgetett a tüntetők követeléseinek kielégítésére. Azt mondta, kártérítést kell nyújtani az erőszakba fordult tüntetések áldozatainak és hozzátartozóiknak.

A nap folyamán kb. 200-an tüntettek a főváros Szadrváros nevű keleti síita kerületében. Korábban Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök felszólította a hadsereg vezetését, hogy vonják ki a katonákat Szadrvárosból, és helyettük a rendőrség vegye át a kerület ellenőrzését. Mahdi szerint a hadsereg „túlzó erőszakot” alkalmazott a tüntetőkkel szemben.

Szemtanúk szerint a szadrvárosi tüntetők munkalehetőségeket követeltek, és elítélték az előző éjszaka történt gyilkosságokat. Iraki biztonsági források szerint mára virradóra 14 tüntető halt meg, és 62-en sebesültek meg a hadsereg és aktivisták összecsapásaiban.

A zavargások egyik újabb fejleményeként támadás érte a sajtóorgánumokat is. A hétvégén maszkos fegyveresek rohanták le az al-Arabíja szaúdi pánarab televízió bagdadi székhelyét, megverték a tévé munkatársait, és tönkrezúzták a berendezéseit is, majd elmenekültek a helyszínről. Hasonló támadás érte a tüntetésekről beszámoló Dazsla és az NRT kereskedelmi televíziókat is.

Tüntetés Bagdadban október 4-én.Fotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

Irak több városában kedd óta zajlanak tüntetések a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és a hiányos közszolgáltatások miatt. Eddig legalább százan vesztették életüket és több mint hatezren megsebesültek. (MTI)