Évekig drágulhat a sertéshús a pestis miatt, az sem kizárt, hogy lekörözi a marhát

gazdaság
2019 október 07., 05:35
comments 186

“A drágulással még legalább 1-2 évig együtt kell élnünk”. 

Ezt Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke nyilatkozta a Népszavának. A lap azt írja, hogy piaci szereplők már nem zárják ki azt sem, hogy a sertéshús utoléri, esetenként le is körözheti a marhahús árát.

A disznóhús hazai ára idén már 10-12 százalékkal emelkedett.

Az ok az egyelőre megállíthatatlan afrikai sertéspestis, ami Kelet-Ázsiából kiindulva fertőzi végig a világ házi- és vaddisznóit. Az egyelőre ellenszer nélküli, az állatok biztos pusztulásával járó fertőző betegséggel kapcsolatban mindössze egy jó hír van, bár az annál jobb: az emberre nem veszélyes. 

Akadnak viszont szakértők, akik szerint annyira súlyos következményei lehetnek ennek a járványnak, amik átalakíthatják az emberiség megszokott étrendjét.

A sertéspestis két úton terjed: egyrészt a házi disznókkal érintkező vaddisznók hurcolják tovább - lassan, kiszámíthatóan - illetve az emberek viszik tovább, nagy ugrásokkal, akár kontinensek között is. Ez azért lehetséges, mert ez a pestisvírus különösen ellenálló és sokáig fertőzőképes. Egy papírdarab, amibe mondjuk fertőzött disznóból készült szalonnát csomagoltak, másfél év múlva is simán képes fertőzni. Elég elhajtani az erdőben egy pestisben elpusztult vaddisznó közelében, hogy a kocsi gumiján bárhová elvigyék a kórt. 

Magyarország kezdetben igen jól profitált a Kínában és Vietnamban kitört, majd nyugat felé induló járványból. Kína ugyanis messze a világ legnagyobb disznóhústermelője és -exportőre, az ő kiesésük ezért egyszerre hajtotta fel az árakat és nyitott meg addig elérhetetlen piacokat. Ehhez hozzájárult az is, hogy a pestis több szomszédos országban, így Romániában és Szerbiában előbb ütötte fel a fejét, így a magyar kivitel jócskán meg tudott lódulni.

Nálunk eddig hivatalosan nem mutatták ki, hogy a házi sertésállomány tömegesen fertőződött volna, de sok országba úgy sem exportálhatunk, hogy a vaddisznóállomány fertőzött. 

Elsőként a 444 írta meg, hogy az országot kelet felől közelítő fertőzés nemrég átlépett a Duna vonalán és elérte Buda környékét is, brutális pusztulást okozva a budakeszi disznóskertben, ami nem azonos a népszerű vadasparkkal.

Az egészet az otthon pár disznót tartó magyar magánemberek szívhatják meg a legjobban. A pestis elleni védekezés ugyanis drasztikus lépéseket követel: a disznókat a szabadban csak kettős kerítés mögött lehet tartani, aki az ólakban dolgozik, minden alkalommal ruhát kell váltania és cipőt fertőtlenítenie, az ilyen portákról autóval is csak gumifertőtlenítés után szabad kihajtani. Ha a hatóságok úgy döntenek, hogy egy adott környéken ki kell irtani a disznókat, ott a szabályok megszegői egy fillér állami kárpótlást sem kapnak. De az se jár jól, aki szabálykövető, az állam ugyanis 300 forintot ad kilónként a leölt sertésekért, miközben a piaci felvásárlási ár már 600 körül jár.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.