200-250 ezer ember hiányzik a munkaerőpiacról

gazdaság
2019 október 09., 06:52
comments 155

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke szerint 200-250 ezer ember hiányzik a munkaerőpiacról, legalábbis ennyit érzékelnek a tagszervezeteken, tagvállalatokon keresztül.

A Világgazdaságnak adott interjújában azt mondta, pontosabb adatokra nem is lehet támaszkodni, mert a Központi Statisztikai Hivatal csak az üres álláshelyeket gyűjti, amiket „a munkaadók vagy bejelentenek, vagy nem”. 

De ennél fontosabbnak tartja, hogy a hiány miatt milyen fejlesztések nem valósulnak meg a cégeknél. „Egyre többen gondolkodnak úgy, hogy beruháznának, piaci igény is lenne rá, de végül elhalasztják, mert a fejlesztéssel létrejövő pozíciókat nem tudják kivel feltölteni.”

Ettől függetlenül „a magyar gazdaság jól teljesít, de ettől csak jobban növekszik a munkaerőigény. A munkaerő hazai kínálata viszont szűkül – főleg demográfiai okokból –, amivel párhuzamosan nő a munkaerőhiány is. Ez sajnos a magyar társadalomba van kódolva a következő húsz-huszonöt évre, és ha a gazdaság fejlődésében nem lesz nagy törés, úgy együtt kell élnünk vele”.

Szerinte úgy lehetne mégis javítani a helyzeten, ha a kormány differenciáltabb beruházástámogatási politikát folytatna, és új munkahelyek teremtése helyett inkább a hatékonyság növelésére koncentrálna. 

„Be kell látni, hogy több munkahelyre már nem igazán van szükség, úgysincs kivel betölteni. Új munkahelyek létrehozását csak a nagy hozzáadott értéket előállító, relatíve kisebb létszámigényű ágazatokban kellene állami és uniós forrásokból segíteni. Ez persze nem azt jelenti, hogy amelyik ágazatban nagy a munkaerőigény, ott nincs helye a támogatásnak, csak nem az új kapacitások megteremtésére, hanem a hatékonyság növelésére kellene koncentrálni.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.