Érden is lefotózták a helyi Kubatov-listát

POLITIKA
2019 október 13., 14:30
comments 110
Illusztráció: a Fidesz egyik választói adatbázisának részlete 2018 áprilisából
photo_camera Illusztráció: a Fidesz egyik választói adatbázisának részlete 2018 áprilisából

Érden az ellenzéki stáb megszerzett egy 80 oldalas listát, amely a helyi választók közül több száz adatait tartalmazza, és amelyet a helyi, T. Mészáros András polgármester vezette Fidesz aktivistái mozgósításhoz használnak - írta vasárnap kora délután a 24.hu. 

A lefotózott dokumentum formailag kísértetiesen hasonlít arra, mint amilyet Kaposváron sikerült lefotóznia a helyi ellenzéki összefogás szimpatizánsainak. 

„A helyi aktivistának személyesen kell végigjárniuk a listában szereplő címeket, majd az általuk rögzített adatokkal a központban újrafrissítik az adatbázist” - írja a lap.  

Az adatbázis tartalmazza a választók nevét, címét és telefonos elérhetőségét is, továbbá azt, hogy az illető hogyan viszonyul a Fideszhez: támogatja (T), elutasítja (E), bizonytalan (B), nincs otthon (N), rossz cím (R), egyéb (G), mozgássérült (M), halott (H) vagy elköltözött (K). 

A telefonszám, írja a 24.hu, azért is fontos, mert a Fidesz nem csak door to door, de telefonos kampányt is folytat, és ezt nem is titkolja a helyi szervezet, és poszoltak is erről a párt érdi egységének Facebook-oldalán.  

Az érdi ellenzéki jelölt, Csőzik László és az őt jelölő pártok a választási bizottsághoz fordultak. 

A Fidesz úgy reagált minderre, hogy feljelentették Csőziket. Közleményt adtak ki, továbbá a Facebookon is azt írták

„...az a lap, amely ellen ma kifogást nyújtottak be, és amit nem kizárt, hogy saját politikai céljaikra lemásoltak, az adatkezelő, azaz a Fidesz tulajdonában álló, jogszabályok alapján kezelt, adatbázisban nyilvántartott azon személyek adatait tartalmazza, akik hozzájárulásukat adták, hogy az adatkezelő velük kapcsolatot tartson. Használata, alkalmazása kizárólag a jogszabályok előírásai szerint történhet. Félő, hogy Csőzik és a mögötte álló balliberális pártok a papíron szereplő személyek ellen politikai bosszúhadjáratot terveznek.” 

Azaz a Fidesz szerint a lista valódi, de azt ők jogszerűen, a rajta szereplő emberek beleegyezésével készítették, így viszont, hogy az ellenzék kezébe jutott, félő, hogy a listán szereplő fideszesek politikai bosszú áldozatai lesznek. A közleményből nem derült ki, hogy ebben az esetben vajon mi szükség a betűjelzésekre a nevek mellett. 

Az érdi Fidesz emellett feljelentést is tett, mert az ellenzéki aktivisták „szavazóhelyiségek előtt kampányoltak, plakátokat rongáltak és személyes adatokkal is visszaéltek”. (24.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.