Ezer katonát von ki az USA Szíriából a török hadművelet miatt

külföld
2019 október 13., 16:15
comments 24

Az Egyesült Államok újabb ezer katonát fog kivonni Szíria északi részéről, onnan, ahol az elmúlt napokban Törökország nagyszabású hadműveletekbe kezdett a kurdok ellen. Ezt Mark Esper védelmi miniszter jelentette be.

A CBS-en Esper arról is beszélt, hogy Törökország vélhetően jobban kiterjeszti műveleteit Szíriában, mint ahogy azt eredetileg tervezték. Közben a szíriai állami média közölte, hogy katonákat küldenek az ország északi részébe, hogy megállítsák a török erőket. 

Törökország a héten kezdte el katonai offenzíváját a határmenti területeken, azért, hogy a kurdokat kiszorítsák onnan. A kurdok ugyan az Egyesült Államok fontos szövetségesei voltak az Iszlám Állam elleni harcokban, de Donald Trump mégis az amerikaiak visszavonulásáról döntött, lehetőséget teremtve így a török offenzívára. 

A hadművelet kezdete óta több mint 130 ezer embernek kellett elmenekülnie otthonából az ENSZ közlése szerint, és vasárnapi hírek szerint legalább 750 olyan, az Iszlám Államhoz köthető személy is kiszabadult fogságából, akiket eddig a kurdok őriztek. Arról egyelőre keveset tudni, hogy pontosan kik is szöktek meg, a hírek leggyakrabban arról szólnak, hogy külföldről Szíriába érkezett ISIS-harcosok hozzátartozói voltak. 

A török hadműveletet éles nemzetközi tiltakozás fogadta, ennek ellenére úgy fest, hogy egyelőre zavartalanul haladhat előre a 30 kilométeresre tervezett 'biztonsági zóna' kialakítása, az a határmenti terület, ahonnan a törökök teljesen kiszorítanák az általuk terroristának bélyegzett kurdokat, és ahova a tervek szerint a jelenleg Törökországban lévő szíriai menekültek közül telepítenének majd sokakat. A hárommillió Törökországban élő szíriai menekült többsége nem kurd, és elemzők szerint a kurdokkal szembeni etnikai tisztogatásokhoz vezethet, ha ebbe a régióba telepítik be őket. 

Esper elmondása szerint azért döntött most az USA a csapatkivonások mellett, mert a helyzet Szíriában nehezen fenntarthatóvá vál: az elmúlt 24 órában rájöttek, hogy a Törökország ki fogja terjeszteni a hadműveletet a tervezettnél délebbre, majd pedig nyugati irányba is. 

Mint a BBC gyorselemzése megjegyzi, a történtek is azt mutatják, hogy a helyzet sokkal gyorsabban változik az országban, mint amire számítani lehetett: a kurd fegyveres erők jelenleg ugyanis próbálnak egyezségre jutni a szíriai kormánnyal, illetve orosz szövetségeseikkel, hogy így szállhassanak szembe a török támadásokkal, ha pedig ez megvalósul, akkor az amerikai katonák a két fél között találhatták volna magukat. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.