Ezer katonát von ki az USA Szíriából a török hadművelet miatt

2019 október 13., vasárnap 16:15
24

Az Egyesült Államok újabb ezer katonát fog kivonni Szíria északi részéről, onnan, ahol az elmúlt napokban Törökország nagyszabású hadműveletekbe kezdett a kurdok ellen. Ezt Mark Esper védelmi miniszter jelentette be.

A CBS-en Esper arról is beszélt, hogy Törökország vélhetően jobban kiterjeszti műveleteit Szíriában, mint ahogy azt eredetileg tervezték. Közben a szíriai állami média közölte, hogy katonákat küldenek az ország északi részébe, hogy megállítsák a török erőket. 

Törökország a héten kezdte el katonai offenzíváját a határmenti területeken, azért, hogy a kurdokat kiszorítsák onnan. A kurdok ugyan az Egyesült Államok fontos szövetségesei voltak az Iszlám Állam elleni harcokban, de Donald Trump mégis az amerikaiak visszavonulásáról döntött, lehetőséget teremtve így a török offenzívára. 

A hadművelet kezdete óta több mint 130 ezer embernek kellett elmenekülnie otthonából az ENSZ közlése szerint, és vasárnapi hírek szerint legalább 750 olyan, az Iszlám Államhoz köthető személy is kiszabadult fogságából, akiket eddig a kurdok őriztek. Arról egyelőre keveset tudni, hogy pontosan kik is szöktek meg, a hírek leggyakrabban arról szólnak, hogy külföldről Szíriába érkezett ISIS-harcosok hozzátartozói voltak. 

A török hadműveletet éles nemzetközi tiltakozás fogadta, ennek ellenére úgy fest, hogy egyelőre zavartalanul haladhat előre a 30 kilométeresre tervezett 'biztonsági zóna' kialakítása, az a határmenti terület, ahonnan a törökök teljesen kiszorítanák az általuk terroristának bélyegzett kurdokat, és ahova a tervek szerint a jelenleg Törökországban lévő szíriai menekültek közül telepítenének majd sokakat. A hárommillió Törökországban élő szíriai menekült többsége nem kurd, és elemzők szerint a kurdokkal szembeni etnikai tisztogatásokhoz vezethet, ha ebbe a régióba telepítik be őket. 

Esper elmondása szerint azért döntött most az USA a csapatkivonások mellett, mert a helyzet Szíriában nehezen fenntarthatóvá vál: az elmúlt 24 órában rájöttek, hogy a Törökország ki fogja terjeszteni a hadműveletet a tervezettnél délebbre, majd pedig nyugati irányba is. 

Mint a BBC gyorselemzése megjegyzi, a történtek is azt mutatják, hogy a helyzet sokkal gyorsabban változik az országban, mint amire számítani lehetett: a kurd fegyveres erők jelenleg ugyanis próbálnak egyezségre jutni a szíriai kormánnyal, illetve orosz szövetségeseikkel, hogy így szállhassanak szembe a török támadásokkal, ha pedig ez megvalósul, akkor az amerikai katonák a két fél között találhatták volna magukat. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt