Otthonában lőttek agyon egy fekete nőt a texasi rendőrök

külföld
2019 október 13., 10:18
comments 265

A 28 éves Atatiana Jefferson nyolcéves unokaöccse társaságában a texasi Fort Worthban lévő otthonában tartózkodott, amikor a hálószoba ablakán át megölte őt egy texasi rendőr.

A rendőrök azért érkeztek ki a házhoz, hogy ellenőrizzék, minden rendben van-e a fekete nővel, ugyanis egy szomszéd nem sokkal korábban betelefonált. A szomszéd amiatt aggódott, hogy kései órán is nyitva volt az épület bejárati ajtaja. 

A rendőrség közzé tette a járőrökön lévő testkamera felvételét, ebből az derült ki, hogy az egész történés pár másodpercig tartott: a rendőrök megközelítették az épületet, észrevették, hogy van egy alak az ablak mögött, felszólították, hogy tegye fel a kezét, majd az egyik rendőr szinte azonnal tűzet nyitott. 

A Fort Worth-i rendőrkapitányság közleménye szerint a fehér járőr fenyegetést észlelt, ezért nyúlt a fegyveréért. Amíg a vizsgálat le nem zárul, addig nem teljesíthet szolgálatot. 

Ugyan a rendőrség által közzétett felvétel vágott, de ami megismerhető belőle, abban nem látszott, hogy az érkező járőrök rendőrségként azonosították volna magukat. A rendőrségi felvételen nem látszik, de a közlemény szerint a rendőrök találtak egy fegyvert a hálószobában.

Mint a BBC cikke megjegyzi, az nem derült ki, hogy Jefferson kezében fogta-e a fegyverét, ugyanakkor Texasban a fegyverviselés legális a 18 évesnél idősebbek számára. A rendőrség közleménye szerint a helyszínen mentők látták el a nőt, de az életét nem sikerült megmenteni. 

A család ügyvédje szerint a 28 éves nő az unokatestvérével videójátékozott, amikor zajt hallott az ablak felől, ezért indult el megnézni, mi történik ott. Jefferson egyetemen végzett, jelenleg gyógyászati eszközöket árusított, tette még hozzá az ügyvéd. 

A mostani emberölés kevesebb két héttel azután történt, hogy elítélték azt a nőt, aki szolgálaton kívüli rendőrként otthonában ölt meg egy fekete férfit Dallasban. 

Megszólalt a rendőröket kihívó szomszéd is, aki magát hibáztatja: a 62 éves James Smith arról beszélt, hogy korábban ő maga is körbejárta az ingatlant, miután meglátta a nyitott ajtót, de nem jött rá, hogy van benn bárki, ezért hívta a rendőröket. „Ha nem hívtam volna fel a rendőrséget, még mindig élne” – tette hozzá. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.