Pécsett az ellenzéki Péterffy nyert, hiába állított külön jelöltet az LMP

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Bár a teljes ellenzéki egység nem jött össze, az ellenzék túlnyomó része által támogatott Péterffy Attila így is Pécs polgármestere lehet, megelőzve a Fidesz színeiben induló Vári Attila olimpiai bajnok vízilabdázót. 

Bár Péterffy újonc a politikában, elvileg nem lehet gondja a város irányításával, az ellenzék ugyanis a közgyűlésben is meggyőző többséget szerzett, miután a 17 egyéni körzetben 15-2-re tarolt.

Pécs is azon városok közé tartozott, ahol az ellenzéknek előzetesen volt oka a reménykedésre, hiszen a 2018-as parlamenti választásokon  az egyik képviselői helyet egy ellenzéki független jelölt, Mellár Tamás vitte el (a Párbeszéd-frakció tagja lett a parlamentben), és a Fidesz listán csak 42 százalékot szerzett.

A mostani választáson a polgármesteri székért  az ellenzéki pártok közül csak az LMP indított itt saját jelöltet Kóbor József személyében, a többiek azt a Péterffy Attilát támogatták, aki sokáig a városi hőerőmű igazgatója volt, de jelenleg a budapesti Főtávnál igazgató (érdekes, hogy a cég egy másik igazgatója Budapest 20. kerületében lett összellenzéki polgármester-jelölt). Péterffy eddig nem politizált, ahogy fideszes ellenfele, Vári Attila olimpiai bajnok vízilabdázó sem. A várost eddig vezető, azt gyakorlatilag anyagi csődbe kormányzó Páva Zsolt fideszes polgármester ugyanis nem indult. 

Pécset a most véget érő ciklusban elsöprő fideszes többség irányította: miután mind a 19 egyéni körzetet a kormánypárt nyerte, a 27 fős testületbe mellettük a 
FORUM-MSZP-EGYÜTT-PM lista 2 képviselője, 2 jobbikos, 1 LMP-s, 1 DK-s és az ÖPE két képviselője jutott be.

Mivel Páva Zsoltnak 6 ellenzéki ellenfele is volt, a Fidesz nem igazán erős embere a párt eredményeihez képest kifejezetten szerény 39,3 százalékos teljesítménnyel is kényelmesen húzta be a polgármesteri posztot a 28 százalékot hozó  Cserfainé Dr. Kovács Ágnes Ilona, a  FORUM-MSZP-EGYÜTT-PM közös jelöltje előtt.

Páva 2010-ben még összehasonlíthatatlanul jobban teljesített, a négy évvel későbbinek majdnem dupláját elérve 68,6 százalékot szerzett, majdnem 50 százalékot verve a 18,7 százalékot hozó MSZP-s  Meixner Andrásra. A Fidesz 2010-ben is megnyerte az összes egyéni körzetet. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.