Pécsett az ellenzéki Péterffy nyert, hiába állított külön jelöltet az LMP

POLITIKA
2019 október 13., 19:28
comments 47

Bár a teljes ellenzéki egység nem jött össze, az ellenzék túlnyomó része által támogatott Péterffy Attila így is Pécs polgármestere lehet, megelőzve a Fidesz színeiben induló Vári Attila olimpiai bajnok vízilabdázót. 

Bár Péterffy újonc a politikában, elvileg nem lehet gondja a város irányításával, az ellenzék ugyanis a közgyűlésben is meggyőző többséget szerzett, miután a 17 egyéni körzetben 15-2-re tarolt.

Pécs is azon városok közé tartozott, ahol az ellenzéknek előzetesen volt oka a reménykedésre, hiszen a 2018-as parlamenti választásokon  az egyik képviselői helyet egy ellenzéki független jelölt, Mellár Tamás vitte el (a Párbeszéd-frakció tagja lett a parlamentben), és a Fidesz listán csak 42 százalékot szerzett.

A mostani választáson a polgármesteri székért  az ellenzéki pártok közül csak az LMP indított itt saját jelöltet Kóbor József személyében, a többiek azt a Péterffy Attilát támogatták, aki sokáig a városi hőerőmű igazgatója volt, de jelenleg a budapesti Főtávnál igazgató (érdekes, hogy a cég egy másik igazgatója Budapest 20. kerületében lett összellenzéki polgármester-jelölt). Péterffy eddig nem politizált, ahogy fideszes ellenfele, Vári Attila olimpiai bajnok vízilabdázó sem. A várost eddig vezető, azt gyakorlatilag anyagi csődbe kormányzó Páva Zsolt fideszes polgármester ugyanis nem indult. 

Pécset a most véget érő ciklusban elsöprő fideszes többség irányította: miután mind a 19 egyéni körzetet a kormánypárt nyerte, a 27 fős testületbe mellettük a 
FORUM-MSZP-EGYÜTT-PM lista 2 képviselője, 2 jobbikos, 1 LMP-s, 1 DK-s és az ÖPE két képviselője jutott be.

Mivel Páva Zsoltnak 6 ellenzéki ellenfele is volt, a Fidesz nem igazán erős embere a párt eredményeihez képest kifejezetten szerény 39,3 százalékos teljesítménnyel is kényelmesen húzta be a polgármesteri posztot a 28 százalékot hozó  Cserfainé Dr. Kovács Ágnes Ilona, a  FORUM-MSZP-EGYÜTT-PM közös jelöltje előtt.

Páva 2010-ben még összehasonlíthatatlanul jobban teljesített, a négy évvel későbbinek majdnem dupláját elérve 68,6 százalékot szerzett, majdnem 50 százalékot verve a 18,7 százalékot hozó MSZP-s  Meixner Andrásra. A Fidesz 2010-ben is megnyerte az összes egyéni körzetet. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.