A szír hadsereg bevonult Rakkába, miközben a törökök még mélyebbre hatolnának az országban

külföld
2019 október 14., 11:38
comments 81

A szíriai hadsereg bevonult hétfőn a kurd kézen lévő Tabka, Rakka és Aín-Issza városokba, valamint több környező faluba a szíriai kurdok és Damaszkusz megállapodásának megfelelően - jelentette a szíriai állami média.

A szíriai kurdok és a damaszkuszi kormány vasárnap állapodott meg arról, hogy a hadsereg alakulatokat küld a török határ menti térségbe, hogy segítsen a Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) a török offenzíva megállításában. A megállapodás is úgy szólt, hogy a csapatvezénylés már hétfőn megkezdődik. A tárgyalások az SDF és a szíriai kormány között egy szíriai orosz támaszponton kezdődtek el, orosz védnökséggel.

Törökök támogatta szíriai katonák Ayn al-Arus városában
photo_camera Törökök támogatta szíriai katonák Ayn al-Arus városában Fotó: BAKR ALKASEM/AFP

A kurdok 2017-ben hetekig harcoltak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet ellen, hogy visszafoglalják Tabkát, ahol egy légitámaszpont is van, illetve a közeli víztározót. Rakka város volt az IÁ székhelye.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat megerősítette a hadsereg bevonulását Aín-Isszába. A városban a szíriai katonák így most mindössze hat kilométerre vannak a török határtól.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport szerdán indított offenzívát a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. A hadművelet célja, hogy biztonsági övezetet hozzon létre a határ mentén, ahová a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérhetnek.

Az offenzíva azután vált lehetségessé, hogy Donald Trump elárulta az addig az Iszlám Állam elleni harcban az amerikaiak szövetségesének számító kurdokat, és zöld utat adott a török hadműveletnek. A kurdok ezután kénytelenek voltak Aszad rezsimjétől, illetve az oroszoktól segítséget kérni

A törökök még mélyebbre hatolnának

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn arra utalt, hogy a török hadsereggel szövetséges Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű arab ellenzéki milícia az északkelet-szíriai offenzívával párhuzamosan betörhet az északnyugati, ugyancsak a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd fegyveresei által ellenőrzött Manbídzs térségébe is.
A török államfő az isztambuli Atatürk repülőtéren tartott sajtótájékoztatót, mielőtt Azerbajdzsánba indult hivatalos látogatásra.

Erdogan kifejtette: Törökország és az Egyesült Államok annak idején arról állapodott meg, hogy az YPG - amelyet Ankara terrorszervezetnek, Washington ugyanakkor szövetségesének tekint - 90 napon belül elhagyja Manbídzs térségét. Rámutatott: több mint egy év eltelt, de a kurd milícia még mindig nem vonult ki onnan. Törökország Manbídzs ügyében meghozta a döntését, és most a "megvalósítás fázisában van" - nyomatékosította, vélhetően arra emlékeztetve, hogy Törökország 2018 második felében számos alkalommal kilátásba helyezett egy manbídzsi hadműveletet.

Az Ihlas török hírügynökség hétfőn azt jelentette, hogy az északkelet-szíriai offenzívával párhuzamosan az Eufrátesz folyó nyugati partjára, tehát a 2016 augusztusa óta török fennhatóság alatt álló területekre is érkeztek török csapatok, harckocsik, páncélautók és katonai személyzet. Az Ihlas úgy tudja, hogy a katonák pontonhidat építenek és átlépnek az Eufrátesz keleti oldalára, az YPG fennhatósága alatt álló területekre. Ankara a szerda óta zajló Béke Forrása fedőnevű északkelet-szíriai hadművelet keretében állítása szerint már ellenőrzése alá vonta a határ menti Rász el-Ajn és Tell-Abjad városát, az új célpont pedig nyugatról bevenni a szintén határ mentén fekvő Kobani városát.

Az YPG-vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab ernyőszervezet vasárnap megállapodott Damaszkusszal szíriai kormányerők telepítéséről a török határ mentén, hogy segítséget nyújtsanak a török offenzíva megállításához, valamint "azoknak a területeknek a felszabadításában, ahová behatolt a török hadsereg a zsoldosaival együtt". A megállapodás értelmében a kormánykatonák az SDF-fel együtt ellenőrzésük alá vonják a Kobánihoz közeli határszakaszt.
Erdogan hétfőn - az ezt keresztező török terveket illetően - úgy vélte, hogy Kobániban "nem lesz gond", mert a Damaszkuszt támogató Oroszország "pozitívan áll" a dologhoz.

Az al-Majadín szíriai állami televízió közlése szerint a szíriai katonák vasárnap Manbídzs területére is beléptek. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.