Baranyi Krisztina: Ezek itt meglopták a kerületet, és ezt nem lehet a győzelmi mámorban elfelejteni

Alig néhány órával azután, hogy megválasztották Ferencváros polgármesterének, Baranyi Krisztina új képviselőtársai és az LMP-s Csárdi Antal társaságában megjelent a IX. kerületi polgármesteri hivatalban, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy szerintük fennáll az iratmegsemmisítés veszélye. Az eddigi polgármester, Bácskai János irodája előtt állva Baranyi arról beszélt, hogy a hivatalból semmi sem tűnhet el, és ha bármilyen dokumentum, megbízás, szerződés kikerül az épületből, az törvénytelen. „Több jelzést kaptunk arról, hogy itt nagytakarítás kezdődik, és nem olyan, amilyet én ígértem” - mondta, utalva a gyanúra, hogy necces iratok eltüntetésére készülnek a hivatalban. Szerinte ezeket a dokumentumokat, melyeket soha nem iktattak, a polgármester és a kabinetvezető irodájában őrzik. Végül ígéretet tett arra, hogy ezek az iratok nem fognak eltűnni, és az új képviselő-testület segítségével rendet fognak tenni. 

Hétfő reggel, 99,99 százalékos feldolgozottság mellett Baranyi Krisztina a szavazatok 57,53 százalékát szerezte meg, ezzel legyőzte a kerület eddigi fideszes polgármesterét, Bácskai Jánost. Baranyi olyan szavazókörökben is aratott, melyeket hagyományosan fideszesnek tartanak. A kerületben teljes az ellenzéki győzelem, a 12 egyéni választókerületből 11-ben nyert az ellenzék jelöltje, csak egyben a Fideszé. A kompenzációs mandátumokkal együtt így 11 képviselője lesz az ellenzéki összefogásnak, 5 a Fidesznek és 1 a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesületnek. 

„Megvárom a jogerőre emelkedést, hivatalba kerülök, felesküszünk, átvesszük a mandátumot, és elkezdünk dolgozni” - mondta a figyelemfelhívó akció után Baranyi a 444.hu-nak. Legelső dolga a hivatal működésének teljes átalakítása lesz, „egyrészt, hogy hatékony legyen, másrészt hogy valódi szakemberek irányítsák ezt a várost”. 

Tervei szerint átalakítja az önkormányzati cégek működését is, és megszünteti „az eddigi kegyelt, kiskirályi rendszert, hogy itt a polgárok mondhassák meg, hogy például az önkormányzati cég takarít-e a kerületben vagy nem takarít. Ne pedig a cég vezetője, aki a Fidesz csókosa. És minden átláthatóvá teszünk. Ezek lesznek az első lépések”. Viszont van egy dolog, amit még megígért választóinak; hogy az önkormányzat vesz egy nagy teljesítményű takarítógépet, amit nagyon sokan várnak a kerület összes részében. Azt mondja, ez lesz az egyik legelső dolga.

„Azt hiszem, kicsit túlnyertük magunkat, ha lehet ilyet mondani, 

bár nyilván még inkább örülnénk, ha az a 11 szavazat meglett volna, és az összes egyéni körzetet elhozzuk, de innentől kezdve olyan felelősség van ezen a csapaton, ezen a nagyon vegyes csapaton, akik ezt a kerületet irányítani fogják, hogy mindenképpen rövid időn belül bizonyítanunk kell. Látványos eredményeket kell elérnünk ahhoz, hogy ezzel az óriási felhatalmazással tudjunk élni” - mondta Baranyi, és hozzátette, úgy látja, hogy mindenki nagyon lelkes és „nagyon akar már dolgozni, hogy változzon itt valami”.

Bácskai János szerinte azért vesztett, mert a kerület lakói testközelből láthatták, hogyan működik a NER. 

„Ez volt talán a legrosszabb hírű kerület a fővárosban. Egy viszonylag ismeretlen polgármester viszonylag ismeretlen helyi embereivel volt tele a sajtó. Ferencvároson keresztül lehetett megmutatni a NER alsó és középső működési szintjeit. Tehát amikor nem a miniszterelnökről, a miniszterekről meg oligarchákról beszélünk, hanem a NER helyi arcáról és embereiről. És azt hiszem, ez nagyon sokakat megdöbbentett, hogy ugyanúgy működik a helyi politika, mint az országos politika, és szerintem az emberek a helyi politikától nem ezt várják, hanem azt, hogy az ő gondjaikkal foglalkozzon, ne pedig százmilliókat tömjön a haverok zsebébe az önkormányzati vagyon meg az önkormányzati lehetőségék kijátszásával és átjátszásával. Itt ismerték a szereplőket. Nem Seszták Miklós vagy Mészáros Lőrinc tett ennyi és ennyi pénzt zsebre, hanem azok az emberek, akikkel ők viszonylag sűrűn találkoznak ebben a kerületben. 

Megismerték azt, hogy ki lop. Rá tudtak mutatni, és szembesíteni tudták őket azokkal a farizeus nyilatkozatokkal, amiket tettek a helyi sajtóban vagy óvodaavatásokon vagy bármilyen eseményen. 

Azt hiszem, ez nagyon kiverte a biztosítékot. Meg van is egy ilyen hangulat Budapesten, hogy ezt most innen eltakarítjuk”.

Baranyi szerint a kampány hangvételével mellélőtt a Fidesz. Szerinte másféle kommunikáció kell, kezdetnek például az is megteszi, ha a polgármester és a munkatársai szóba állnak a kerület lakóival.

„Több százan mondták el nekem, hogy nem lehet időpontot kapni a polgármesterhez, nem kapnak választ semmilyen levélre, nem állnak szóba velük, lekezelik őket, és utána kiállnak egy krumplivásárra három helyen a kerületben. Ezt ez nem kompenzálja. Ez már így nem kell, ezzel már nem lehet átverni senkit. A központi kampányelemek Budapesten szerintem már egyáltalán nem működnek, de már vidéken se nagyon. És én más kampányt a helyi Fidesztől nem láttam, csak a mocskolódást, de az meg mindig név és impresszum nélkül történik”.

Bácskai irodájának ajtaja kinyílt, aztán gyorsan vissza is csukódott.Fotó: 444.hu

Baranyi megválasztásában valószínűleg komoly szerepe volt annak, hogy a kerület több zűrös ügyét is ő tárta fel. A nevét széles körben azután ismerték meg, hogy neki köszönhetően szüntették meg az Illatos úti szennyezést, és ő kezdte el  a parkolási társaságot övező botrányok feltárását. Most azt mondja, ha a kerület előző vezetésének van takargatnivalója, ő azt meg fogja találni, és megteszi a megfelelő lépéseket. 

„Pontosan tudom, hogy mit keresek. És nagyon remélem, hogy meg is fogom találni. Azt gondolom, hogy annak vége, hogy következmények nélkül maradjanak ezek a dolgok. Minden olyan esetben, amikor bármilyen gyanú felmerül, hogy itt megkárosították a közt, feljelentést fogok tenni. És nem fogok elengedni semmit. 

Ami az elmúlt kilenc évben itt történt, azt egyszerűen nem lehet most a győzelmi mámorban elfelejteni. Ezek itt meglopták a kerületet. Meglopták módszeresen, kiépített hálózaton keresztül, juttatva a sajátjaiknak, juttatva a főnökeiknek, juttatva az országos vezetésnek, módszeresen loptak. Ez nem maradhat következmények nélkül. Minden ilyen esetet nyilvánosságra hozunk és feljelentést teszünk”.