Baranyi Krisztina: Ezek itt meglopták a kerületet, és ezt nem lehet a győzelmi mámorban elfelejteni

POLITIKA
2019 október 14., 09:44
comments 239

Alig néhány órával azután, hogy megválasztották Ferencváros polgármesterének, Baranyi Krisztina új képviselőtársai és az LMP-s Csárdi Antal társaságában megjelent a IX. kerületi polgármesteri hivatalban, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy szerintük fennáll az iratmegsemmisítés veszélye. Az eddigi polgármester, Bácskai János irodája előtt állva Baranyi arról beszélt, hogy a hivatalból semmi sem tűnhet el, és ha bármilyen dokumentum, megbízás, szerződés kikerül az épületből, az törvénytelen. „Több jelzést kaptunk arról, hogy itt nagytakarítás kezdődik, és nem olyan, amilyet én ígértem” - mondta, utalva a gyanúra, hogy necces iratok eltüntetésére készülnek a hivatalban. Szerinte ezeket a dokumentumokat, melyeket soha nem iktattak, a polgármester és a kabinetvezető irodájában őrzik. Végül ígéretet tett arra, hogy ezek az iratok nem fognak eltűnni, és az új képviselő-testület segítségével rendet fognak tenni. 

link Forrás

Hétfő reggel, 99,99 százalékos feldolgozottság mellett Baranyi Krisztina a szavazatok 57,53 százalékát szerezte meg, ezzel legyőzte a kerület eddigi fideszes polgármesterét, Bácskai Jánost. Baranyi olyan szavazókörökben is aratott, melyeket hagyományosan fideszesnek tartanak. A kerületben teljes az ellenzéki győzelem, a 12 egyéni választókerületből 11-ben nyert az ellenzék jelöltje, csak egyben a Fideszé. A kompenzációs mandátumokkal együtt így 11 képviselője lesz az ellenzéki összefogásnak, 5 a Fidesznek és 1 a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesületnek. 

„Megvárom a jogerőre emelkedést, hivatalba kerülök, felesküszünk, átvesszük a mandátumot, és elkezdünk dolgozni” - mondta a figyelemfelhívó akció után Baranyi a 444.hu-nak. Legelső dolga a hivatal működésének teljes átalakítása lesz, „egyrészt, hogy hatékony legyen, másrészt hogy valódi szakemberek irányítsák ezt a várost”. 

Tervei szerint átalakítja az önkormányzati cégek működését is, és megszünteti „az eddigi kegyelt, kiskirályi rendszert, hogy itt a polgárok mondhassák meg, hogy például az önkormányzati cég takarít-e a kerületben vagy nem takarít. Ne pedig a cég vezetője, aki a Fidesz csókosa. És minden átláthatóvá teszünk. Ezek lesznek az első lépések”. Viszont van egy dolog, amit még megígért választóinak; hogy az önkormányzat vesz egy nagy teljesítményű takarítógépet, amit nagyon sokan várnak a kerület összes részében. Azt mondja, ez lesz az egyik legelső dolga.

„Azt hiszem, kicsit túlnyertük magunkat, ha lehet ilyet mondani, 

bár nyilván még inkább örülnénk, ha az a 11 szavazat meglett volna, és az összes egyéni körzetet elhozzuk, de innentől kezdve olyan felelősség van ezen a csapaton, ezen a nagyon vegyes csapaton, akik ezt a kerületet irányítani fogják, hogy mindenképpen rövid időn belül bizonyítanunk kell. Látványos eredményeket kell elérnünk ahhoz, hogy ezzel az óriási felhatalmazással tudjunk élni” - mondta Baranyi, és hozzátette, úgy látja, hogy mindenki nagyon lelkes és „nagyon akar már dolgozni, hogy változzon itt valami”.

Bácskai János szerinte azért vesztett, mert a kerület lakói testközelből láthatták, hogyan működik a NER. 

„Ez volt talán a legrosszabb hírű kerület a fővárosban. Egy viszonylag ismeretlen polgármester viszonylag ismeretlen helyi embereivel volt tele a sajtó. Ferencvároson keresztül lehetett megmutatni a NER alsó és középső működési szintjeit. Tehát amikor nem a miniszterelnökről, a miniszterekről meg oligarchákról beszélünk, hanem a NER helyi arcáról és embereiről. És azt hiszem, ez nagyon sokakat megdöbbentett, hogy ugyanúgy működik a helyi politika, mint az országos politika, és szerintem az emberek a helyi politikától nem ezt várják, hanem azt, hogy az ő gondjaikkal foglalkozzon, ne pedig százmilliókat tömjön a haverok zsebébe az önkormányzati vagyon meg az önkormányzati lehetőségék kijátszásával és átjátszásával. Itt ismerték a szereplőket. Nem Seszták Miklós vagy Mészáros Lőrinc tett ennyi és ennyi pénzt zsebre, hanem azok az emberek, akikkel ők viszonylag sűrűn találkoznak ebben a kerületben. 

Megismerték azt, hogy ki lop. Rá tudtak mutatni, és szembesíteni tudták őket azokkal a farizeus nyilatkozatokkal, amiket tettek a helyi sajtóban vagy óvodaavatásokon vagy bármilyen eseményen. 

Azt hiszem, ez nagyon kiverte a biztosítékot. Meg van is egy ilyen hangulat Budapesten, hogy ezt most innen eltakarítjuk”.

Baranyi szerint a kampány hangvételével mellélőtt a Fidesz. Szerinte másféle kommunikáció kell, kezdetnek például az is megteszi, ha a polgármester és a munkatársai szóba állnak a kerület lakóival.

„Több százan mondták el nekem, hogy nem lehet időpontot kapni a polgármesterhez, nem kapnak választ semmilyen levélre, nem állnak szóba velük, lekezelik őket, és utána kiállnak egy krumplivásárra három helyen a kerületben. Ezt ez nem kompenzálja. Ez már így nem kell, ezzel már nem lehet átverni senkit. A központi kampányelemek Budapesten szerintem már egyáltalán nem működnek, de már vidéken se nagyon. És én más kampányt a helyi Fidesztől nem láttam, csak a mocskolódást, de az meg mindig név és impresszum nélkül történik”.

Bácskai irodájának ajtaja kinyílt, aztán gyorsan vissza is csukódott.
photo_camera Bácskai irodájának ajtaja kinyílt, aztán gyorsan vissza is csukódott. Fotó: 444.hu

Baranyi megválasztásában valószínűleg komoly szerepe volt annak, hogy a kerület több zűrös ügyét is ő tárta fel. A nevét széles körben azután ismerték meg, hogy neki köszönhetően szüntették meg az Illatos úti szennyezést, és ő kezdte el  a parkolási társaságot övező botrányok feltárását. Most azt mondja, ha a kerület előző vezetésének van takargatnivalója, ő azt meg fogja találni, és megteszi a megfelelő lépéseket. 

„Pontosan tudom, hogy mit keresek. És nagyon remélem, hogy meg is fogom találni. Azt gondolom, hogy annak vége, hogy következmények nélkül maradjanak ezek a dolgok. Minden olyan esetben, amikor bármilyen gyanú felmerül, hogy itt megkárosították a közt, feljelentést fogok tenni. És nem fogok elengedni semmit. 

Ami az elmúlt kilenc évben itt történt, azt egyszerűen nem lehet most a győzelmi mámorban elfelejteni. Ezek itt meglopták a kerületet. Meglopták módszeresen, kiépített hálózaton keresztül, juttatva a sajátjaiknak, juttatva a főnökeiknek, juttatva az országos vezetésnek, módszeresen loptak. Ez nem maradhat következmények nélkül. Minden ilyen esetet nyilvánosságra hozunk és feljelentést teszünk”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.