Borkai a visszalépett jobbikosok körzeteiben húzta be a választást

POLITIKA
2019 október 14., 10:33
comments 344
  • Borkai Zsolt a botrányai ellenére néhány száz szavazattal verte Glázer Tímeát a győri polgármester-választáson.
  • A fideszes politikus azokban a választókerületekben aratta a legnagyobb arányú győzelmet, ahol néhány nappal a választás előtt a jobbikos egyéni jelöltek felrúgták az ellenzéki összefogást. 
  • Glázer győzelme a két másik, civil polgármester-jelöltön is múlhatott, akik összességében majdnem hatezer szavazatot vittek el. 

Borkai Zsolt fideszes polgármester botránya miatt Győr volt a vasárnapi önkormányzati választás egyik főszereplője. Jachtos szexparti és korrupciós vádak ide vagy oda, Borkai 44,33 százalékot kapott, legyőzve az összellenzéki jelöltet, Glázer Tímeát (42,86 százalék). Ez azt jelenti, hogy

mindössze 641 szavazat döntött kettejük között. Glázer a 16-ból 6 egyéni választókerületet tudott megnyerni: az 5-öst, a 6-ost, a 8-ast, a 10-est, 11-est és a 14-est. Részben ide tartoznak a belvárosi területek, benne a Nádorvárossal, Jancsifaluval és a Városház térrel. 

Glázer a 11-es körzetben, a marcalvárosi lakótelepen aratta a legnagyobb arányú győzelmét, ahol 172 szavazat volt a különbség.Ezen kívül jól teljesített a győrszentiváni kertváros egyes részein is. 

Orbán Viktor miniszterelnök és Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester a Modern városok programban a kormány és Győr városa közötti együttműködési megállapodás aláírásán a győri városháza dísztermében 2017. április 28-án.
photo_camera Orbán Viktor és Borkai Zsolt 2017-ben Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Borkai az 1-es és a 2-es kerületben volt a legerősebb, itt 437 és 316 szavazattal verte Glázert. Ez a Gorkijvárost, a belvárost átszelő 1-es főúttól közvetlenül északra fekvő városrészt, a Szécheny István Egyetem környékét, valamint a Sziget és a Pinnyéd nevű városrészeket foglalja magába. 

Borkai extra erős volt ott, ahol visszaléptek a jobbikosok

Borkai jelentős győzelme azért is érdekes az 1-es és a 2-es választókerületben, mert mindkét helyen az utolsó pillanatban rúgta fel az ellenzéki összefogást egy-egy jobbikos egyéni képviselőjelölt. 

Ahogy korábban írtuk, a Borkai-botrány kirobbanása után négy jobbikos jelölt lépett vissza, köztük az 1-es kerületben épp Fodor Roland, a párt helyi elnöke, aki hirtelen moslékszövetségnek kezdte hívni az összefogást, aminek eredetileg ő is tagja volt. Akkor azt írta, a döntésüknek „nincs köze a DK országos pártközpontja által megrendelt, a fideszes polgármestert ocsmány módon lejárató anyagokhoz!”

Nem lehetünk biztosak benne, hogy közvetlen összefüggés van a jobbikosok visszalépése és Borkai sima győzelme között, mindenesetre biztosan nem jött rosszul a Fidesznek, hogy néhány nappal a választás előtt homokszem került az ellenzéki összefogás gépezetébe. 

Az 1-es és a 2-es kerületet 50 százalék feletti eredménnyel nyerték a fideszes jelöltek, akiknek így csak a civil indulókkal kellett megküzdeniük. Igaz, több más körzetben hasonló arányú győzelmet értek el a kormánypárti jelöltek. 

Jobbikos visszalépés volt a 13-as és a 14-es kerületben is. Előbbit Borkai szoros csatában, 28 szavazattal hozta, a 14-esben viszont Glázer nyert 124 szavazattal. 

A két civil jelöltön is múlhatott

Borkain és Glázeren kívül két másik, civil színekben induló polgármesterjelölt is indult a választáson. Kovács Lászlóra (Civilek Győrért Egyesület) 3677-en, Bala Jenőre (Összefogás Győrért Egyesület) pedig 1906-an szavaztak,

vagyis jóval többen, mint ahány szavazat Glázer győzelméhez hiányzott. 

photo_camera Glázer Tímea a szombati ellenzéki tüntetésen, Győrben Fotó: botost/444.hu

Kérdés, hogy ha Glázer egyedül indult volna, akadt-e volna legalább néhány száz ember, aki hajlandó átszavazni rá. Ebben nem lehetünk biztosak, de ha igen, könnyen ő lehetett volna a befutó. 

A Civilek Győrért Egyesületet a Jobbik egykori helyi alelnöke, Kovács László vezeti, aki az idei EP-választás után lépett ki a pártból. Az Azonnali korábbi összefoglalója szerint Kovácsék kifejezetten profi programot raktak össze, egészen aktívan és látványosan kampányoltak, ami végül a 8,4 százalékos eredményen is meglátszott.

Az Összefogás Győrért Egyesületet pedig májusban jegyezték be egy helyi vállalkozó, Balla Jenő vezetésével, aki - állítása szerint forráshiány miatt - már sokkal visszafogottabb kampányt vitt. Balla korábban több civil szervezetet is alapított, a Jancsifaluért Egyesületet és az Adyvárosért Egyesületet. 

Érvénytelen szavazatok tömegei

Városszerte viszonylag sok, 1381 érvénytelen szavazatot is leadtak a polgármester-választáson. Ennek a fele is elég lett volna Glázernek ahhoz, hogy nyerni tudjon. Kérdés, hogy akik érvénytelenül szavaztak, vajon mi miatt bizonytalanodtak el, és ha valaki más lett volna az ellenzék jelöltje, hajlandóak lettek-e volna rá szavazni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.