Bundázott a rendőr, aki szabadidejében kézilabdabíró volt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Négy kézilabdabíró, két edző és sportegyesületi elnök és egy „szakágon kívüli személy” ellen emelt vádat a Fővárosi Nyomozó Ügyészség minősített vesztegetés és vesztegetés elfogadásának bűntette miatt. 

A vádirat szerint 2016-2017-ben többször előfordult, hogy kézilabdabíróknak ígértek pénzt arra az esetre, ha részrehajlóan vezetnek első- és második ligás, valamint Ligakupa-meccseket. Két játékvezető páros - 150 és 500 ezer forint közötti összegért - összesen öt meccs eredményét befoyásolta, vagy legalábbis próbálta befolyásolni. Néhány esetben ugyanis akkora különbség volt a két csapat között, hogy így is az erősebb nyert, máskor viszont sikerült elfújni a meccset, és a pénzt, vagy annak egy részét is átadták, egyszer például a kézilabda szövetség korábbi székhelyének parkolójában. 

Az ügyészség szerint előfordult az is, hogy egy meccs előtt 100 ezer forintot ajánlottak más, nem korrupt bíróknak, hogy abból „menjenek el vacsorázni”, valamint, hogy ,,egyenes legyen a pálya”. Erre ők visszautasították az ajánlatot, és jelentették az esetet a Játékvezetői Bizottságnál. 

A büntetőeljárás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése és felderítése alapján indult, mivel 

az egyik bíró, egy 52 éves férfi rendőrként dolgozott, és a játékvezetést szabadidejében végezte.Az ügyészek az egyik edzővel és az egyesületi elnökkel egyezséget kötöttek, ők magukra és a bírókra nézve is terhelő vallomást tettek. A bíróság az edzőt 1 év 6 hónap  5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, az egyesületi elnököt 800 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, és mindkettejük vagyonát elkobozta. 

A további hat vádlottal, köztük a rendőrrel szemben folyamatban van a bírósági eljárás.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.