Bundázott a rendőr, aki szabadidejében kézilabdabíró volt

Több 444 videó?
Szeretném

Négy kézilabdabíró, két edző és sportegyesületi elnök és egy „szakágon kívüli személy” ellen emelt vádat a Fővárosi Nyomozó Ügyészség minősített vesztegetés és vesztegetés elfogadásának bűntette miatt. 

A vádirat szerint 2016-2017-ben többször előfordult, hogy kézilabdabíróknak ígértek pénzt arra az esetre, ha részrehajlóan vezetnek első- és második ligás, valamint Ligakupa-meccseket. Két játékvezető páros - 150 és 500 ezer forint közötti összegért - összesen öt meccs eredményét befoyásolta, vagy legalábbis próbálta befolyásolni. Néhány esetben ugyanis akkora különbség volt a két csapat között, hogy így is az erősebb nyert, máskor viszont sikerült elfújni a meccset, és a pénzt, vagy annak egy részét is átadták, egyszer például a kézilabda szövetség korábbi székhelyének parkolójában. 

Az ügyészség szerint előfordult az is, hogy egy meccs előtt 100 ezer forintot ajánlottak más, nem korrupt bíróknak, hogy abból „menjenek el vacsorázni”, valamint, hogy ,,egyenes legyen a pálya”. Erre ők visszautasították az ajánlatot, és jelentették az esetet a Játékvezetői Bizottságnál. 

A büntetőeljárás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése és felderítése alapján indult, mivel 

az egyik bíró, egy 52 éves férfi rendőrként dolgozott, és a játékvezetést szabadidejében végezte.Az ügyészek az egyik edzővel és az egyesületi elnökkel egyezséget kötöttek, ők magukra és a bírókra nézve is terhelő vallomást tettek. A bíróság az edzőt 1 év 6 hónap  5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, az egyesületi elnököt 800 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, és mindkettejük vagyonát elkobozta. 

A további hat vádlottal, köztük a rendőrrel szemben folyamatban van a bírósági eljárás.