A Harvard Business Review szerint a mikrovakáció lehet a megoldás a munkahelyi stresszre

életmód
2019 október 21., 12:47
comments 166

A munkavállalói jogok kiteljesedésének fontos lépcsőfoka volt a fizetett szabadság kiharcolása, mostanában azonban egyre inkább elterjed, hogy az emberek nem is veszik ki év közben a rendelkezésre álló szabadnapjaikat, hanem felhalmozzák őket. Ennek sok oka van, de az egyik legfontosabb a Harvard Business Review szerint az, hogy egy igazi, egy vagy több hetes nyaralás megtervezése kifejezetten stresszessé vált.

Le kell beszélni a munkahelyen, mikor tudnánk elmenni, el kell intézni az utazást, jó áron megfelelő minőségű szállást kell keresni, aztán, ahogy közeledik a nyaralás ideje, gondoskodni kell arról, ne maradjon túl sok munkahelyi feladatunk megoldatlanul, el kell intézni a helyettesítésünket, aztán amikor végre nyaralunk, általában úgyis beüt valami, és a tengerparton vagy az erdő közepén is gyorsan a laptop előtt ülve találja magát az ember.

A Harvard Business Review szerint erre a gyakori mikrovakáció lehet a megoldás, azaz az, ha néhány hetente beiktatunk a programunkba egy vagy néhány napos kikapcsolódásokat olyan helyeken, ahová nem kell sokat utazni. Egy pénteki szabadnappal például máris három napos a hétvégénk, csütörtök esti elutazással pedig bőven van idő pihenni vasárnap estig. Ezeket a szüneteket a munkahelyen sem kell olyan rigorózusan egyeztetni (hiszen csak egy-két szabadnapról van szó), nem életbevágó, hogy valaki helyettesítsen, és a ránk váró feladatok sem halmozódnak úgy fel hétfőre.

A lap szerint tehát a mikrovakáció úgy pihentet, hogy közben nem okoz plusz stresszt a megszervezése. Úgyhogy: mikrovakáció. (Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.