A Harvard Business Review szerint a mikrovakáció lehet a megoldás a munkahelyi stresszre

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A munkavállalói jogok kiteljesedésének fontos lépcsőfoka volt a fizetett szabadság kiharcolása, mostanában azonban egyre inkább elterjed, hogy az emberek nem is veszik ki év közben a rendelkezésre álló szabadnapjaikat, hanem felhalmozzák őket. Ennek sok oka van, de az egyik legfontosabb a Harvard Business Review szerint az, hogy egy igazi, egy vagy több hetes nyaralás megtervezése kifejezetten stresszessé vált.

Le kell beszélni a munkahelyen, mikor tudnánk elmenni, el kell intézni az utazást, jó áron megfelelő minőségű szállást kell keresni, aztán, ahogy közeledik a nyaralás ideje, gondoskodni kell arról, ne maradjon túl sok munkahelyi feladatunk megoldatlanul, el kell intézni a helyettesítésünket, aztán amikor végre nyaralunk, általában úgyis beüt valami, és a tengerparton vagy az erdő közepén is gyorsan a laptop előtt ülve találja magát az ember.

A Harvard Business Review szerint erre a gyakori mikrovakáció lehet a megoldás, azaz az, ha néhány hetente beiktatunk a programunkba egy vagy néhány napos kikapcsolódásokat olyan helyeken, ahová nem kell sokat utazni. Egy pénteki szabadnappal például máris három napos a hétvégénk, csütörtök esti elutazással pedig bőven van idő pihenni vasárnap estig. Ezeket a szüneteket a munkahelyen sem kell olyan rigorózusan egyeztetni (hiszen csak egy-két szabadnapról van szó), nem életbevágó, hogy valaki helyettesítsen, és a ránk váró feladatok sem halmozódnak úgy fel hétfőre.

A lap szerint tehát a mikrovakáció úgy pihentet, hogy közben nem okoz plusz stresszt a megszervezése. Úgyhogy: mikrovakáció. (Business Insider)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.