A Harvard Business Review szerint a mikrovakáció lehet a megoldás a munkahelyi stresszre

2019 október 21., hétfő 12:47
174

A munkavállalói jogok kiteljesedésének fontos lépcsőfoka volt a fizetett szabadság kiharcolása, mostanában azonban egyre inkább elterjed, hogy az emberek nem is veszik ki év közben a rendelkezésre álló szabadnapjaikat, hanem felhalmozzák őket. Ennek sok oka van, de az egyik legfontosabb a Harvard Business Review szerint az, hogy egy igazi, egy vagy több hetes nyaralás megtervezése kifejezetten stresszessé vált.

Le kell beszélni a munkahelyen, mikor tudnánk elmenni, el kell intézni az utazást, jó áron megfelelő minőségű szállást kell keresni, aztán, ahogy közeledik a nyaralás ideje, gondoskodni kell arról, ne maradjon túl sok munkahelyi feladatunk megoldatlanul, el kell intézni a helyettesítésünket, aztán amikor végre nyaralunk, általában úgyis beüt valami, és a tengerparton vagy az erdő közepén is gyorsan a laptop előtt ülve találja magát az ember.

A Harvard Business Review szerint erre a gyakori mikrovakáció lehet a megoldás, azaz az, ha néhány hetente beiktatunk a programunkba egy vagy néhány napos kikapcsolódásokat olyan helyeken, ahová nem kell sokat utazni. Egy pénteki szabadnappal például máris három napos a hétvégénk, csütörtök esti elutazással pedig bőven van idő pihenni vasárnap estig. Ezeket a szüneteket a munkahelyen sem kell olyan rigorózusan egyeztetni (hiszen csak egy-két szabadnapról van szó), nem életbevágó, hogy valaki helyettesítsen, és a ránk váró feladatok sem halmozódnak úgy fel hétfőre.

A lap szerint tehát a mikrovakáció úgy pihentet, hogy közben nem okoz plusz stresszt a megszervezése. Úgyhogy: mikrovakáció. (Business Insider)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt