Önkéntesek segítségével mérné fel a Nébih, hogy mennyi élemiszert pazarolunk el fejenként és évente

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Önkénteseket keres a Nébih, mert elméleti számolgatások helyett gyakorlati kutatással szeretnék felmérni, hogy az utóbbi három év alatt változtak-e a magyarok élelmiszerpazarlási szokásai. Ilyen felmérést első alkalommal 2016-ban végeztek az EU által javasolt módszertan szerint. 

Akkor az derült ki, hogy a magyar háztartásokban jóval kevesebb élemiszerhulladék keletkezik a uniós átlaghoz képest - éves szinten fejenként 68 kiló szemben a 92 kilós uniós átlaggal. Ez a 68 kiló azt jelenti, hogy a magyar háztartások által megvásárolt összes élelmiszer 10-11 százaléka végzi a kukában. A kidobott étel fele olyan, ami tényleg menthetelenül szemétrevaló - mondjuk tojáshéj - de a másik fele tényleg felesleg, aminek az elherdálását odafigyeléssel meg lehetne előzni. Vagyis 2016-ban fejenként 33 kiló élelmet dobtunk ki teljesen feleslegesen.

Maga a mostani felmérés is úgy fog kinézni, hogy 100 háztartás vesz részt benne, akiknek egy héten keresztül kell úgynevezett „hulladéknaplót” vezetniük arról, hogy pontosan mennyi és milyen típusú élelmiszer kerül a szemetesbe. A szükséges mérőeszközöket  - konyhai mérleg, mérőedény - a Nébih biztosítja, csakúgy, mint azokat a szakmai koordinátorokat, akikhez a jelentkezők bármilyen kérdésükkel fordulhatnak.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.