Önkéntesek segítségével mérné fel a Nébih, hogy mennyi élemiszert pazarolunk el fejenként és évente

TUDOMÁNY
2019 október 21., 08:03
comments 125

Önkénteseket keres a Nébih, mert elméleti számolgatások helyett gyakorlati kutatással szeretnék felmérni, hogy az utóbbi három év alatt változtak-e a magyarok élelmiszerpazarlási szokásai. Ilyen felmérést első alkalommal 2016-ban végeztek az EU által javasolt módszertan szerint.

Akkor az derült ki, hogy a magyar háztartásokban jóval kevesebb élemiszerhulladék keletkezik a uniós átlaghoz képest - éves szinten fejenként 68 kiló szemben a 92 kilós uniós átlaggal. Ez a 68 kiló azt jelenti, hogy a magyar háztartások által megvásárolt összes élelmiszer 10-11 százaléka végzi a kukában. A kidobott étel fele olyan, ami tényleg menthetelenül szemétrevaló - mondjuk tojáshéj - de a másik fele tényleg felesleg, aminek az elherdálását odafigyeléssel meg lehetne előzni. Vagyis 2016-ban fejenként 33 kiló élelmet dobtunk ki teljesen feleslegesen.

Maga a mostani felmérés is úgy fog kinézni, hogy 100 háztartás vesz részt benne, akiknek egy héten keresztül kell úgynevezett „hulladéknaplót” vezetniük arról, hogy pontosan mennyi és milyen típusú élelmiszer kerül a szemetesbe. A szükséges mérőeszközöket - konyhai mérleg, mérőedény - a Nébih biztosítja, csakúgy, mint azokat a szakmai koordinátorokat, akikhez a jelentkezők bármilyen kérdésükkel fordulhatnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.