Önkéntesek segítségével mérné fel a Nébih, hogy mennyi élemiszert pazarolunk el fejenként és évente

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Önkénteseket keres a Nébih, mert elméleti számolgatások helyett gyakorlati kutatással szeretnék felmérni, hogy az utóbbi három év alatt változtak-e a magyarok élelmiszerpazarlási szokásai. Ilyen felmérést első alkalommal 2016-ban végeztek az EU által javasolt módszertan szerint. 

Akkor az derült ki, hogy a magyar háztartásokban jóval kevesebb élemiszerhulladék keletkezik a uniós átlaghoz képest - éves szinten fejenként 68 kiló szemben a 92 kilós uniós átlaggal. Ez a 68 kiló azt jelenti, hogy a magyar háztartások által megvásárolt összes élelmiszer 10-11 százaléka végzi a kukában. A kidobott étel fele olyan, ami tényleg menthetelenül szemétrevaló - mondjuk tojáshéj - de a másik fele tényleg felesleg, aminek az elherdálását odafigyeléssel meg lehetne előzni. Vagyis 2016-ban fejenként 33 kiló élelmet dobtunk ki teljesen feleslegesen.

Maga a mostani felmérés is úgy fog kinézni, hogy 100 háztartás vesz részt benne, akiknek egy héten keresztül kell úgynevezett „hulladéknaplót” vezetniük arról, hogy pontosan mennyi és milyen típusú élelmiszer kerül a szemetesbe. A szükséges mérőeszközöket  - konyhai mérleg, mérőedény - a Nébih biztosítja, csakúgy, mint azokat a szakmai koordinátorokat, akikhez a jelentkezők bármilyen kérdésükkel fordulhatnak.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.