1,7 milliárddal lesz drágább a Magyar Zene Háza, mert rossz üveggel számolt a kivitelező

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Betonacél szerkezetet emelnek helyére daruval szakemberek a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Háza építési területén a Városligetben 2019. január 16-ánFotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A G7 arról közölt cikket pénteken, hogy 1,7 milliárd forinttal drágultak meg a Liget-projekt egyik fontos eleme, a Magyar Zene Háza bekerülési költségei. Az épület kivitelezése így 17,5 milliárd forint helyett 19,2 milliárdba kerül majd. 

A gazdasági lap szerint a drágulás oka az, hogy a kivitelező rossz üveggel kalkulált a költségvetés összeállítása során. Erre augusztusban döbbentek rá, amikor is módosították a pénzügyi terveket, de akkor nem részletezték ennek az okait, csupán annyit jeleztek, hogy 

„a kellő gondossággal eljáró ajánlatkérő nem láthatott előre”. 

A lap viszont utánament a váratlan drágulásnak, és a szerződésmódosításban felfedezték annak okait is. Az történt, hogy a kivitelező legyártott egy méretarányos üvegfalat, ám miután a megrendelő Városliget Zrt.-nél azt megtekintették, úgy döntöttek, hogy az összeset módosítani kell, ami költségemelkedéssel is járt. Szám szerint 500 ezer forinttal lesz drágább minden egyes négyzetméter üveg az épületen. 

Mindezt a szerződésmódosításban diplomatikusan úgy fogalmazták meg, hogy  

„a megnövekedett gyártási és kivitelezési idő, a módosuló technológiai sorrend, az üvegfelületek megváltozott szerkezete együttesen növeli majdnem 1,7 milliárddal a vállalkozói díjat.”

A módosítás természetesen nem csak az bekerülési költségre, de a határidőre is kihatással van: 501 helyett immáron 729 nap áll majd a kivitelező rendelkezésére, hogy az „ előre még  kellő gondossággal sem látható módosítások” miatt be tudja fejezni a munkát. Ez azzal egyenlő, hogy közel egy évvel tolódik a 2020-ra tervezett átadás. 

A G7 szerint a megnövekedett kiadásokra a tender győztese, a Magyar Építő Zrt. a már lehívott 10 százalékos előleg mellé további 2 milliárd forintot igényelhetett. 

A Magyar Építő korábban a Mészáros Lőrinc fő bizalmasaként ismert Szíjj László tiszakécskei vállalkozó kezében volt, mielőtt eladta azt az Épkar Zrt.-nek és a Paár Attilához és Tiborcz Istvánhoz köthető West Hungária Bau Kft.-nek. (G7)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.