1,7 milliárddal lesz drágább a Magyar Zene Háza, mert rossz üveggel számolt a kivitelező

PÉNZ
2019 október 25., 10:08
Betonacél szerkezetet emelnek helyére daruval szakemberek a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Háza építési területén a Városligetben 2019. január 16-án
photo_camera Betonacél szerkezetet emelnek helyére daruval szakemberek a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Háza építési területén a Városligetben 2019. január 16-án Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A G7 arról közölt cikket pénteken, hogy 1,7 milliárd forinttal drágultak meg a Liget-projekt egyik fontos eleme, a Magyar Zene Háza bekerülési költségei. Az épület kivitelezése így 17,5 milliárd forint helyett 19,2 milliárdba kerül majd. 

A gazdasági lap szerint a drágulás oka az, hogy a kivitelező rossz üveggel kalkulált a költségvetés összeállítása során. Erre augusztusban döbbentek rá, amikor is módosították a pénzügyi terveket, de akkor nem részletezték ennek az okait, csupán annyit jeleztek, hogy 

„a kellő gondossággal eljáró ajánlatkérő nem láthatott előre”. 

A lap viszont utánament a váratlan drágulásnak, és a szerződésmódosításban felfedezték annak okait is. Az történt, hogy a kivitelező legyártott egy méretarányos üvegfalat, ám miután a megrendelő Városliget Zrt.-nél azt megtekintették, úgy döntöttek, hogy az összeset módosítani kell, ami költségemelkedéssel is járt. Szám szerint 500 ezer forinttal lesz drágább minden egyes négyzetméter üveg az épületen. 

Mindezt a szerződésmódosításban diplomatikusan úgy fogalmazták meg, hogy  

„a megnövekedett gyártási és kivitelezési idő, a módosuló technológiai sorrend, az üvegfelületek megváltozott szerkezete együttesen növeli majdnem 1,7 milliárddal a vállalkozói díjat.”

A módosítás természetesen nem csak az bekerülési költségre, de a határidőre is kihatással van: 501 helyett immáron 729 nap áll majd a kivitelező rendelkezésére, hogy az „ előre még  kellő gondossággal sem látható módosítások” miatt be tudja fejezni a munkát. Ez azzal egyenlő, hogy közel egy évvel tolódik a 2020-ra tervezett átadás. 

A G7 szerint a megnövekedett kiadásokra a tender győztese, a Magyar Építő Zrt. a már lehívott 10 százalékos előleg mellé további 2 milliárd forintot igényelhetett. 

A Magyar Építő korábban a Mészáros Lőrinc fő bizalmasaként ismert Szíjj László tiszakécskei vállalkozó kezében volt, mielőtt eladta azt az Épkar Zrt.-nek és a Paár Attilához és Tiborcz Istvánhoz köthető West Hungária Bau Kft.-nek. (G7)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.