Látta, ahogy bevezetik az embereket a gázkamrába, vallotta perén a náci haláltábor volt őre

Több 444 videó?
Szeretném
Fotó: DANIEL BOCKWOLDT/AFP

„Láttam, ahogy bevezetik az embereket a gázkamrába, és hogy rájuk zárják az ajtót. Hallottam a kiabálást, és ahogy dörömbölnek bentről. De azt nem tudtam, hogy elgázosítják őket.”

Ezt vallotta pénteken a hamburgi bíróság előtt Bruno Dey, aki 1944-45 között a mai Lengyelország északi részén, Gdansk közelében lévő Stutthof koncentrációs táborában szolgált.  A 93 éves férfi pere október közepén kezdődött, tömeggyilkosságban való bűnrészesség vádjával. A férfi a tárgyalásról készült képeket eltakart arccal látszik.

Fotó: DANIEL BOCKWOLDT/AFP

Dey elmondása szerint 20-30 embert vezettek be ekkor a gázkamrába, akik nem álltak ellen. Nem tudta megmondani, hogy nők vagy férfiak voltak, mert a hajuk le volt borotválva, és nem tudta megmondani azt sem, hogy zsidók, vagy más rabok voltak-e. Vallomása szerint nem tudja, mi történt azután, de nem látott kijönni senkit. Elmondása szerint 400 másik katonával együtt irányították Stutthoffba 1944 nyarán, és nem tudta, hogy ott embereket tartanak fogva, csak szóbeszédeket hallott erről. 

Dey tárgyalása lehet az utolsó perek egyike, amin a holokausztért személyesen is felelős embert vonhatnak felelősségre. 

Az ügyészség 2016-ban kezdte vizsgálni Deyt, miután előkerült SS-egyenruhája és az aláírása a stutthofi haláltábor iratain. Az ügyészség azután indított nyomozást, hogy egy bíróság megváltoztatta azt az 1969-es ítéletet, amely szerint csak azért nem lehet valakit felelősségre vonni, mert Auschwitzban szolgált.

Mivel Dey a bűncselekmény idején még nem töltötte be a 21-et, az ügyét a fiatalkorúak bírósága tárgyalja. Ha elítélik, 6 hónap és 10 év közötti büntetést kaphat. (Guardian)