Orbán: Megalázó, hogy Demszkyvel közösen akarják kitüntetni Tarlóst

POLITIKA
2019 október 25., 06:52
photo_camera Fotó: ARIS OIKONOMOU/AFP

Péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth Rádió vendége volt, ahol szokás szerint Nagy Katalin, a közrádió riportere kérdezte a miniszterelnököt. 

A műsorban volt szó a gazdaságélénkítő programról, és a török invázióról is, de a legérdekesebb részek az önkormányzati választás eredményének elemzéséről, és annak következményeiről szóltak.  

Nagy Katalin kérdezte a kormányfőt arról, hogy minek köszönhető a Fidesz fővárosi veresége, de Orbán az okok sorolása helyett csak annyit állapított meg, hogy  elég szavazatot kaptak ahhoz, hogy biztosak legyenek a többség támogatásában: 

link Forrás

A Borkai-ügyről, és annak a választási eredményre gyakorolt hatásáról Orbánnak mintha nem lett volna kialakult véleménye. 

Azt mondta, nincs ember, aki meg tudná mondani a hatását ennek az ügynek a választásra, vagy hogy ez miképp fejeződhetett ki szavazatokban, de az biztos, hogy „mellbe vágja” az ilyesmi az embert, valamilyen hatást mindenkire gyakorol, és „ezt a hatást nem nevezném felemelőnek".

Orbán szerint jó lenne minél hamarabb túl lenni ezen, mert 

„van abban valami szánalmasan lehangoló, hogy az emberek arról beszélnek és vitatkoznak, hogy egy-egy politikus hálószobájában, vagy isten tudja pontosan hol mi történik, és az egész ország ott kukkol.”

link Forrás

Az interjú legerősebb pillanatai azok voltak, amikor a miniszterelnök Karácsony Gergely főpolgármester első tervezett intézkedéseit elemezte. 

Mindenek előtt azt, hogy az új városvezető azt tervezi: egyaránt kitünteti két elődjét, Tarlós Istvánt, aki 2010 óta vezette a várost, és Demszky Gábort, aki 1990-től kezdődően húsz éven keresztül volt főpolgármester. 

Orbán szerint a Demszky-érában a város koszos, büdös volt, fertőzött a bűnözéstől, elakadt a fejlődésben, szétlopták, és méltatlan volt egy ország fővárosához. Tarlós ezzel szemben a kormánnyal karöltve rendet tett, és több mint 230 milliárd forint adósságot vállalt át:

„Nem egy kis nyírségi falu kellett kimentenem, és nem egy közepesen fejlett, dél-magyarországi városkát.”

link Forrás

Nem is érti, folytatja Orbán, hogyan merül fel, hogy kitüntetik Demszky Gábort. Azt kérdezi, vajon a csődért jár-e a kitüntetés, vagy a város tönkretételéért. 

„Az pedig, hogy Tarlós Istvánt is meg akarják alázni azzal, hogy még mellé is állítják, ez aztán az arcátlanságnak a netovábbja, még hogy ha az egész ilyen ravasz, nagyvonalú gesztusnak is tűnik, de ha az ember végiggondolja a dolgot, akkor képtelennek látja az egész helyzetet.”

A miniszterelnök szerint a város fejlődik, megvalósult 1800 milliárd forintnyi beruházás, és még több ezer milliárdnyi zajlik, és ez Európa egyik legdinamikusabban fejlődő városa.  

link Forrás

A stadionokról és a nagy kulturális beruházásokról azt mondta, szerencse, hogy gyorsan dolgoztak, így a Groupama Arénát, a Vasas és az MTK stadionját, és az új Puskás Arénát nem fenyegeti a veszély, hogy nem épül meg. 

A többi beruházás esetében a közgyűlés felelőssége, hogy befejeződik-e a munka, de szerinte elvileg az a helyes kormányzati álláspont, hogy nem szabad új fejlesztéseket végrehajtani, hogy a város választott vezetői azzal nem értenek egyet. 

Orbán szerint így a Liget-projekt, a 2023-as világbajnokságnak otthont adó atlétikai stadion, és a 2022-es EB otthonául szolgáló kézilabda-aréna sorsa is Budapest kezében van. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.