Emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják Aszad két emberét, akik menekültként érkeztek Németországba

Németországban emberiesség elleni bűncselekményekkel vádoltak meg két volt szíriai titkosszolgálati tisztet – közölték szövetségi ügyészek. A Bassár el-Aszad rendszerét támogató Anwar Raslant és Eyad al-Gharibot februárban tartóztatták le a német és a francia rendőrség közös műveletében.

Raslan állítólag egy saját börtönnel rendelkező nyomozócsoportot vezetett (a neve 251-es telep volt) Damaszkusz közelében. Itt a vád szerint kihallgatásokon legalább 4000 embert megkínoztak 2011. április és 2012 között, a foglyokat rudakkal, kábelekkel és ostorokkal verték véresre.

Volt, akit árammal is kínoztak, míg másokat a csuklójuknál fogva a plafonról lógattak le. Többen is meghaltak, Raslant 59 ember meggyilkolásában tartják felelősnek, de a vádak között szerepel súlyos szexuális zaklatás és nemi erőszak is.

Gharib állítólag Raslannak jelentett, tüntetőket tartóztatott le és szállított a 251-es telep börtönébe. A vád szerint 2011 őszén legalább 30 ember elrablásában és kínzásában játszott szerepet.

Bassár el-Aszad szíriai elnök interjút ad 2016. október 6-án.Fotó: Szíriai Arab Hírügynökség/AFP

Raslan és Gharib 2013-ban elhagyta Szíriát, egyikük 2014 júliusán, másikuk 2018 augusztusán lépett Németország területére menekültként. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.