Emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják Aszad két emberét, akik menekültként érkeztek Németországba

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Németországban emberiesség elleni bűncselekményekkel vádoltak meg két volt szíriai titkosszolgálati tisztet – közölték szövetségi ügyészek. A Bassár el-Aszad rendszerét támogató Anwar Raslant és Eyad al-Gharibot februárban tartóztatták le a német és a francia rendőrség közös műveletében.

Raslan állítólag egy saját börtönnel rendelkező nyomozócsoportot vezetett (a neve 251-es telep volt) Damaszkusz közelében. Itt a vád szerint kihallgatásokon legalább 4000 embert megkínoztak 2011. április és 2012 között, a foglyokat rudakkal, kábelekkel és ostorokkal verték véresre.

Volt, akit árammal is kínoztak, míg másokat a csuklójuknál fogva a plafonról lógattak le. Többen is meghaltak, Raslant 59 ember meggyilkolásában tartják felelősnek, de a vádak között szerepel súlyos szexuális zaklatás és nemi erőszak is.

Gharib állítólag Raslannak jelentett, tüntetőket tartóztatott le és szállított a 251-es telep börtönébe. A vád szerint 2011 őszén legalább 30 ember elrablásában és kínzásában játszott szerepet.

Bassár el-Aszad szíriai elnök interjút ad 2016. október 6-án.Fotó: Szíriai Arab Hírügynökség/AFP

Raslan és Gharib 2013-ban elhagyta Szíriát, egyikük 2014 júliusán, másikuk 2018 augusztusán lépett Németország területére menekültként. (Guardian)