Megtámadták Hongkongban a kínai Hszinhua hírügynökség szerkesztőségét

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

Támadás érte a Hszinhua állami hírügynökség hongkong kirendeltségét szombaton, és a rendőrségnek könnygázzal kellett oszlatnia a tilatkozókat a kínai szerkesztőség környékén. A támadók betörtek az épületbe, tüzet gyújtottak, összegraffitizték, és vörös festékkel leöntötték az épületet. 

A hongkongi tüntetők hónapok óta ostromolnak különböző olyan célpontokat a városban, amelyek kínai felügyelet vagy irányítás alatt állnak, de érdekes módon ez az első alkalom, hogy a Hszinhuát támadás érte. 

A tüntetők ezúttal is a Viktória téren gyülekeztek, ahol a rendőrök oszlatták a több ezresre duzzadt tömeget. Végül a többségében maszkot viselő demonstrálók kisebb, néhány száz fős csapatokban folytatták a tilatkozást, ezek közül egy a hírügynökség épületét vette célba, majd támadta meg. Személyi sérülésről nem érkezett hír. 

A hongkongi rendőrség arról számolt be, hogy boltokat és üzlethelyiségeket is ért támadás, és több csoport szegecsekkel és szögekkel szórt fel forgalmas útszakaszokat, ami miatt lezárásokra és terelésekre is szükség volt. 

Hongkongban ötödik hónapja tartanak és gyakorlatilag folyamatosnak mondhatóak a tüntetések. A tiltakozáshullámot az indította útjára, hogy Carrie Lam kormányzó benyújtotta a törvényhozásnak azt a kiadatási törvényt, amely alapján Hongkong Kínának is kiadhatott volna helyben körözött embereket. Ez komoly aggodalmakat szült, mivel a hongkongiak attól tartanak, hogy a törvény így a politikai elnyomás eszköze lesz. 

De hiába vonta vissza azóta a tervezetet a kormányzó, a tüntetések eszkalálódtak és átcsaptak egy általános Kína-ellenes demonstrációsorozatba. Nagyjából 3000 embert vettek őrizetbe az elmúlt hónapokban.

Hongkong 1997 óta tartozik újra Kínához, de különleges városállami státuszának köszönhetően autonóm jogosultságokat élvez. Peking viszont az elmúlt években egyre több ügyben próbálja korlátozni Hongkong jogait és politikai mozgásterét. 

Az események hatására Hongkong tíz év után először, az idei év harmadik negyedévében, recesszióba süllyedt. (Guardian)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.