A város több csomópontját is blokkolták a tüntetők Bagdadban

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

A bagdadi tüntetők vasárnap város több főútját is eltorlaszolták, ami szemtanúk szerint hatalmas forgalmi dugókhoz vezetett. A biztonsági erők csak órákkal később tudták az utak többségét ismét járhatóvá tenni.

Fotó: Murtadha Sudani/Anadolu Agency

Az iskolák vasárnap - ami Irakban a hét első munkanapja - az ország több pontján is zárva tartottak. A független tanárszakszervezet az oktatási minisztérium figyelmeztetése ellenére ötnapos sztrájkra szólított fel. Szemtanúk szerint a diákok a tüntetők tömegéhez csatlakoztak a nagyvárosok főterein. Azt mondták, addig tüntetnek, amíg ki nem rúgják a korrupt politikusokat, és meg nem bukik a rendszer.

Fotó: Ameer Al Mohammedaw/dpa Picture-Alliance/AFP

A hétvégén tiltakozások robbantak ki Umm Kaszrban, az ország egyetlen mélyvizű kikötővárosában is. A rendvédelmi szervek és a tüntetők összecsapásaiban legalább 120 ember sérült meg. Az iraki kormány emberi jogi bizottsága szerint a biztonsági erők könnygázzal oszlattak, és figyelmeztető lövéseket is leadtak.

Umm Kaszr kikötőjében egy három napja tartó ülősztrájk után szombaton durvult el a helyzet. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a biztonsági erők megtámadták a több mint ezer tüntetőt a kikötő kapujánál. Korábban a kormányzat emberi jogi bizottsága a blokád feloldására szólította fel a tiltakozókat. A kikötő, amelynek működését teljesen fel kellett függeszteni az ülősztrájk miatt, különösen fontos az iraki gazdaság számára.

Fotó: Murtadha Sudani/Anadolu Agency

Az elmúlt egy hónapban kirobbant két tiltakozási hullámban legalább 260-an meghaltak a tüntetők és a hatóságok összecsapásaiban, és több mint 11 ezren megsebesültek. A tüntetők a 2003-as amerikai megszállást követően kialakult politikai rendszer mélyreható változását akarják elérni, amelynek hatása miatt szerintük széles körű a korrupció, magas a munkanélküliek aránya és rosszul működik a közszolgálat. A múlt héten  Barhám Száleh elnök bejelentette, hogy Ádil Abdul Mahdi hajlandó lemondani, ha a pártok képesek megegyezni az utódjáról. (BBC/MTI)