Először jelent meg a Dunától keletre a szőlő súlyos, aranyszínű sárgaság betegségét okozó FD fitoplazma

Több 444 videó?
Szeretném

A Dunától keletre fekvő borvidékeken is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége, az illetékes kormányhivatalok szakemberei elkezdték a felszámoláshoz szükséges intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A Nébih azt írta: először jelent meg Magyarország Dunától keletre eső területén, konkrétan a Hajós-Bajai borvidéken a szőlő súlyos, aranyszínű sárgaság betegségét okozó FD fitoplazma.

A kórokozó terjedésének megakadályozása érdekében a betegséggel fertőzött növényeket és a fertőzési góc körüli 1 km-es körzetben található, tünetet mutató tőkéket belátható időn belül meg kell semmisíteni. Az ezt körülvevő 3 km-es biztonsági övezetben, azaz a puffer zónában már zajlik az intenzív felderítés és mintavétel a károsító esetleges jelenlétének, terjedésének feltérképezése érdekében.

Azokon a területeken, ahol a hatóság a fenti jogszabály alapján elrendeli a szőlőtőkék megsemmisítését, a hivatásszerűen gazdálkodó termelők kártalanításra jogosultak – írta a Nébih, ami szerint az óvintézkedésekre azért van szükség, mert különben a területen lévő tőkéknek akár 80-100 százaléka is megfertőződhet a fitoplazmával, sőt a fogékony fajták néhány év alatt akár ki is pusztulhatnak.

Helikopterről permetezve pusztítják a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazma kórokozót a Zala megyei Lenti közelében 2014. július 29-én. A 2006-ban felbukkant amerikai szőlőkabócák terjesztik a kórokozót.

A közlemény szerint a hatósági intézkedések kizárólag a növényállományra vonatkoznak, és semmilyen formában nem érintik a bor készítését és annak forgalmazását.

Magyarországon a Nébih 2013 augusztusában azonosította először a betegséget Zala megyében a szlovén határ mellett, majd Badacsonytomajon, Veszprém megyében. (MTI)