Karácsony Gergely: Az ellenzékből köztársaságpárti többség lett

Kedden délelőtt megkezdődött a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése, amit Karácsony Gergely főpolgármester nyitott meg. Azt mondta, „Budapest nem enged a jogaiból, nem engedi gyöngíteni vagy szűkíteni az autonómiáját, sőt visszakövetel abból, amit az elmúlt évtizedekben elvettek tőle”. 

„Senki sem dönthet Budapestről a budapestiek nélkül, senki sem veheti el Budapest jövőjét, a fáit, a levegőt, a szó szoros és átvitt értelmében sem.”Karácsony azt mondta, a választások idején olyat tett, „ami nem nagyon szokás”, programmal állt elő, „ami civilek és pártok együttműködésével készült. És most is szokatlan dologra készülök, azt fogjuk tenni, amit ígértünk”. 

Karácsony Gergely az alakuló ülésenFotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

„Erre a közgyűlési többségre eddig úgy hivatkoztunk, hogy az ellenzéki pártok szövetsége. De ők ma megszűntek ellenzékinek lenni, ők alkotják a köztársaságpárti többséget, és közösen vállaljuk az ezzel járó felelősséget is. Minden erőmmel azon leszek, hogy a köztársaságpárti egységet egyben tartsam, és a köztük levő együttműködést erősítsem.” Karácsony azt mondta, nem ígérheti, hogy nem fognak hibázni, érdekeket sérteni, vagy hogy ne lennének majd vitatható döntéseik. „Csak azt kérem, hogy mindig őszintén beszéljünk.” Ezek után felsorolta azokat az alapértékeket, amelyekhez  „foggal-körömmel ragaszkodni” fog, és amit Budapest alkotmánytervezetébe is belefoglaltak. 

Ezek közt szerepelt például, hogy a lakhatást alapvető jognak tekintik, hogy részt kell venni a klímaváltozás elleni küzdelemben, vagy hogy minden jelentős döntés előtt ki kell kérni a budapestiek véleményét. 

„Budapest nem az egyik vagy a másik oldalé, hanem mindenkié, bal- és jobboldali polgároké.”

A közgyűlés számos ügyben dönthet az első ülésén, így a Római-partra vonatkozó változtatási tilalomról, a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács felállításáról és a klímavészhelyzet kihirdetéséről, és persze az alpolgármesterek személyéről is, akik közül még csak a momentumos Kerpel-Fronius Gábor ismert. A legfontosabbak most a kiemelt beruházások kérdései, amikről Karácsony szerdán a kormányülésen is egyeztethet

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.