A török nagykövet megjelent tiltakozni a munkája miatt börtönre ítélt újságíró előadásán

2019 november 7., csütörtök 14:13
44

Csütörtök délután Strasbourgban, a World Forum for Democracy nevű rendezvényen vett részt egy beszélgetésen Can Dündar, a legnagyobb független török újság, a Cumhuriyet egykori főszerkesztője. Dündart 2016-ban ítélte el a török bíróság  első fokon öt évre és tíz hónapra, mert a vád szerint államtitkokat hozott nyilvánosságra.

Fotó: Malte Ossowski/SVEN SIMON/Picture-Alliance/AFP

Az eljárást kiváltó cikkben a lap arról írt, hogy bizonyítékok alapján Törökország fegyvert szállított szír ellenzéki csoportoknak. A cikk 2015-ben jelent meg, Recep Tayyip Erdogan élő tévéadásban fenyegette meg a lapot. Azt nem tagadta, hogy a cikk alapjául szolgáló felvételek valódiak, de szerinte Dündar és a lap ankarai irodájának vezetője, Erdem Gül kémkedett és hazaárulást követett el. Az ügyészség életfogytiglani börtönbüntetést kért rájuk, Dündarra még rá is lőttek, amikor egyszer a bíróság épületéből távozott. Végül a fenyegetések miatt elhagyta az országot. Történetükkel korábban részletesen is foglalkoztunk.

Csütörtökön Dündar azt a folyamatot mutatta be, ahogy Erdogan felvásárlások és megfélemlítések révén hogyan foglalta el a török médiát: mint elmondta, ma már a török sajtó 85 százaléka Erdoganhoz közelálló üzletemberek kezében van, de a maradék 15 százalék sem működhet teljesen szabadon, sokan öncenzúrára kényszerülnek. Az újságírók ugyanis tudják, hogy bizonyos címekért és szavak használatért börtönbe kerülhetnek. Ezért ma már a török sajtóban nem lehet olvasni Erdogan korrupciós ügyeiről, ahogy a szíriai katonai invázió elleni hangok sem kapnak teret. 

Dündar beszélt arról, hogy ő most száműzetésben él, de így sem lehet nyugodt, mert szerettei és barátai még mindig az országban vannak. És miközben az újságírókat akár egy közösségi oldalon megírt posztért is letartóztathatják, a kormányközeli sajtótermékek folyamatosan támadásokat intéznek a kritikus újságírókkal szemben. 

Dündar az újságírókat érintő fenyegetésekről szóló panelbeszélgetés résztvevője volt, indiai, pakisztáni és szíriai kollégáival meséltek arról, hogyan tudják végezni a munkájukat az állandó támadások kereszttüzében. Amikor a nézői kérdésekre került sor, akkor jelentkezett egy férfi is, akiről kiderült, hogy a konferenciát szervező Európa Tanács török nagykövete, Kaan Esener. 

Esener többek között szökevénynek és terroristának nevezte Dündart, és arról beszélt, hogy megsértette a török államot, amiért felelnie kell. A teremben ülők közül valaki ekkor kapcsolta be a telefonját, így a nagykövet felszólásának vége videón is látható: ekkor arról beszélt, hogy elszomorítja, hogy Dürdan beszélhetett, mert Esener hisz abban, amit az Európa Tanács épülete képvisel, és ez szégyenteljes volt.

A nagykövet nem várta meg Dündar reakcióját, felszólalása után kivonult a teremből, míg a többi résztvevő és a moderátor szolidaritásáról biztosította Dündart.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt