A teljes Fidesz-uralom alatt álló Fehérváron kulcspozíciókat kapott az ellenzék, ezek után teljes konszenzussal szavazták meg a működési rendet

POLITIKA
2019 november 08., 06:18
photo_camera Cser-Palkovics csokizik. Fotó: botost/444.hu

Facebook-posztban ünnepelte Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere, hogy a Fejér megyei város más utat folytat a helyi politikában, mint ami az országban máshol jellemző.  

“Örülök és büszke vagyok rá, hogy miközben más városokban veszekedések kísérik az új testületek felállását, addig Székesfehérváron a demokrácia szabályait és szokásjogait is megtartva, teljes konszenzussal születtek meg ezek a döntések.”

- írta a kormánypárti politikus.

Cser-Palkovics bejegyzésének közvetlen kiváltó oka az, hogy csütörtökön konszenzussal, ellenszavazat nélkül sikerült megszavazni a bizottságok külső, szakértő tagjait. Mindezt azok után, hogy az október végi alakuló ülésen ugyanígy fogadták el az alpolgármestereket, a tanácsnokokat, a bizottsági elnököket és tagokat is.

Székesfehérvár azon megyei jogú városok közé tartozik, ahol a 2019-es választáson is tarolt a Fidesz, hiszen a polgármester egy több mint kétharmados Fidesz-többséggel működő közgyűlést irányít. 

Cer-Palkovics mégis kulcspozíciókat ajánlott az ellenzéknek, akik ezt el is fogadták. Hogy miért? Erről ezt írta:

“Mindig is a demokratikus gondolkodásnak alapjának tekintettem, hogy az ellenőrzési feladatokat ellátó bizottság (pénzügyek, költségvetés, gazdálkodás) elnöke, valamint a város vagyonával, közszolgáltatásaival kapcsolatos ellenőrző feladatokat ellátó tanácsnokok is ellenzéki képviselők legyenek.”

Aminek az lett a következménye, hogy 

“a közgyűlésben kialakult 2/3-1/3 arányhoz képest a kormánypárt önmérsékletének köszönhetően az ellenzék kedvezőbb arányban kaphatott szerepet a tanácsnoki és bizottsági struktúrában. Megteremtettük a lehetőségét annak is, hogy minden székesfehérvári ember, aki részt vett a választásokon képviselve legyen a következő évek városfejlesztési munkájában.”

Cser-Palkovics fideszes mainstreamtől elütő stílusáról ebben a 2017-es, 

című helyszíni riportban is írtam.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.