A német államfő szerint új falak épülnek Németországban, amelyeket közösen kell lebontani

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Új falak választják el az embereket egymástól Németországban, láthatatlan falak, amelyek csalódottságból, dühből, gyűlöletből, szótlanságból és elidegenedésből állnak, ezeket a németek építették saját maguknak, és ledönteni is csak ők tudják őket - mondta Frank-Walter Steinmeier német államfő szombaton Berlinben a Brandenburgi kapunál több százezer ember előtt.

A német fővárost kettéosztó fal ledöntésének 30. évfordulójára rendezett ünnepségsorozat legnagyobb szabású, záró eseményén sürgette Németország lakóit, hogy ne tétlenül szemléljék a társadalmukat megosztó új falakat és ne csupán panaszkodjanak miattuk, hanem kezdjenek hozzá lebontásukhoz. Mint mondta, „az összetartást nem lehet felülről elrendelni, csak azok tartanak össze, akik összefognak”. 

Steinmeier beszélFotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance/AFP

Marianne Birthler egykori keletnémet ellenzéki beszédében az 1989-es békés forradalom örökségéről elmondta: csak annak van erkölcsi joga 1989-re hivatkozni, aki ma is kiáll a nyitottságért és a szabadságért, aki pedig azt hiszi, hogy származása vagy bőrszíne miatt előbbre való másoknál, elárulja a forradalom eszméit.

A 30. évfordulón mindenki mondott valami velőset, aki számít.

  • Jókívánságait fejezte ki a német népnek Donald Trump amerikai elnök, aki méltatta „az újraegyesítés és Kelet-Németország újjáépítése érdekében tett hatalmas erőfeszítéseket”. Trump szerint az egykori keletnémet propaganda „virágzó munkás paradicsomot hirdetett a falnak azon az oldalán”, de „a roskatag lakások és üres üzletek azonban épp az ellenkezőjéről tanúskodtak”. Trump egyben figyelmeztette a „szovjet típusú totalitárius, elnyomó módszereket alkalmazó zsarnoki rendszereket”: 

„Szolgáljon tanulságul a berlini fal sorsa az elnyomó rezsimeknek: egy vasfüggöny sosem fogja kordában tartani a szabadságra vágyó emberek vasakaratát.”

  • „A megosztó falak és gyűlölet nélküli Európa nagy lehetőséget kínál lakóinak, hogy saját sorsuk alakítói legyenek” - hangsúlyozta Sergio Mattarella olasz államfő közleményében.
  • Alexander Van der Bellen osztrák államfő Facebook-oldalán szintén arról írt, hogy 1989. november 9-én „talán első alkalommal került akkor elérhető közelségbe az egyesített Európa gondolata”.
  • Emmanuel Macron francia elnök Twitter-üzenetében arról írt, hogy 30 éve a fal nem egyszerűen csak leomlott, azt a szabadság eszméjétől fellelkesült férfiak és nők ezreinek bátorsága döntötte le megnyitva az utat Németország újraegyesítése és Európa egysége előtt. 
  • Lettország, Litvánia és Észtország külügyminiszterei közös nyilatkozatban emlékeztek meg a berlini fal lebontásáról. „Ez volt a kommunista zsarnokság összeomlásának kezdete Európában”. A balti államok egyben Európa egységére szólítottak fel: 

„Össze kell tartanunk, és ezáltal kell biztosítanunk, hogy az európai nemzetek megosztására és az újabb falak építésére irányuló kísérletek soha ne legyenek eredményesek.”

Berlinben koszorúztak a V4-ek államfői is:

Frank-Walter Steinmeier német, Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel, Zuzana Caputová szlovák és Milos Zeman cseh (j-b) államfő a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségenFotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA