Kizárták az idei Oscar mezőnyéből az osztrák filmet, mert túl sokat beszélnek benne angolul

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A filmben elhangzó túl sok angol nyelvű szöveg miatt egy nigériai film után az osztrák nevezést is kizárták a legjobb nemzetközi film Oscar-mezőnyéből.

Ausztria idén a nigériai prostituáltakról szóló, Joy című filmet nevezte az Oscar-versenybe. A film rendezője, Sudabeh Mortezai a Nigériából Bécsbe eladott nők sorsát követte alkotásában. Az amerikai filmakadémia azonban elutasította a hivatalos osztrák nevezést, mivel csupán a film dialógusainak 30 százaléka hangzik el németül vagy nigériai nyelveken, a többi angolul. Az osztrák Film- és Zeneipari Szakmai Szövetség (FAMA) vezetője, Werner Müller kedden megerősítette, hogy a filmet kizárták az Oscar-mezőnyből.

Idén ez a második film, amelyet a filmakadémia kizárt: korábban a Lionheart című nigériai alkotás nevezését utasították el hasonló okból. A filmakadémia szabályzata szerint ugyanis a legjobb nemzetközi film kategóriában szereplő filmekben túlnyomórészt nem angol nyelvű dialógusoknak kell szerepelnie.

Müller azzal érvelt, hogy a Joyban a szereplők erős nigériai dialektussal beszélik az angolt, és ezeket a párbeszédeket az amerikai nézők is csak feliratozással érthetik meg. A dokumentarista stílusú film egyszerűen azt adja vissza, ahogy ezek a nők egymással diskurálnak - hangsúlyozta Müller. "Nem úgy beszélnek, mint egy bécsi színpadon". 

A Joy korábban több fesztiváldíjat is elnyert, mások mellett Velencében és a Londoni Filmfesztiválon is díjazták.

A Lionheart kizárása miatt Nigériában bírálták az amerikai filmakadémiát. "Ez a film azt ábrázolja, hogyan beszélnek a nigériaiak. Ebbe az angol is beletartozik, ami hidat képez az országunkban beszélt több mint ötszáz nyelv között" - mutatott rá múlt heti Twitter-üzenetében a film rendezője, Genevieve Nnaji.

Mortezai elmondta, hogy megdöbbentette a filmakadémia döntése. A rendező rámutatott, hogy az olyan külföldi filmeknek, amelyeknek nincs nagy amerikai forgalmazója, alig van esélye arra, hogy az Oscar-mezőnybe jussanak, kivéve a nemzetközi kategóriát. Ugyanakkor hozzátette: ha a filmakadémia lazítana a nyelvi szabályon, és elérhetővé tenné a kategóriát minden nem amerikai film számára, az azzal járna, hogy sok angol nyelvű országból, például Ausztráliából érkező film is bejutna a mezőnybe, és emiatt a többi, nem angol nyelvterületről nevezett film hátrányba kerülne. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.