Kivezényelték a népköztársaság hadseregét takarítani Hongkongban

Rémülettel osztják meg a hongkongiak az ehhez hasonló felvételeket ezekben az órákban: 

A képeken és videókon a kínai népköztársaság katonái rövid gatyában és pólóban, vödrökkel és seprűkkel felszerelkezve, alakzatban közlekedve takarítanak Hongkong utcáin. Hivatalosan a tüntetők által otthagyott szemetet, lomokat, barikádokhoz használt anyagokat, a rendőrök dobálásához felhalmozott téglákat pakolják el. 

A gesztus lényege azonban bőven túlmutat a takarításon. Az akciót mindenki durva fenyegetésként értékeli, aminek a lényege, hogy

a kínai kommunista vezetés készen áll bevetni a katonáit Hongkongban, megsértve ezzel a a városállamról szóló szerződéseket.

Amikor a 20. század végén Hongkong a brit uralom alól kínai alá került, akkor az "egy ország két rendszer" elve alapján meglehetősen nagy autonómiát kapott a kapitalista, és a nép Kínánál jóval demokratikusabb városállam. Éppen e szabadságjogok megőrzéséért tartanak most már hónapok óta a hatalmas tömegtüntetések Hongkongban, amelyet a Kínából irányított rendőrség egyre brutálisabb módszerekkel igyekszik feloszlatni. 

Az egyesülési szerződésekben világosan szerepel: a népi Kína ugyan tarthat katonákat Hongkongban, de ők kizárólag egy külföldi támadás esetén vethetők be, más esetben laktanyáikat szervezetten nem hagyhatják el, más akciót nem hajthatnak végre.

A takarítás ugyan ártatlannak tűnik, de az alakzatban, egyforma ruhában végrehajtott tisztogatás világos megszegése a szerződésnek. Arra jó, hogy a pekingi kommunista vezetés megmutassa: nem félnek átlépni a vörös vonalat, és készek a hadsereg bevetésére Hongkongban. A seprűk valójában életveszélyes fenyegetések a demokrácia védelmezőinek.  

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.