Négyszeresére emelné Trump Japán védelmi díját

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Név nélkül nyilatkozó amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva a Foreign Policy arról ír, hogy az amerikai elnök négyszeresére növelné a védelmi díjat, amit Japántól szed. 

Az USA a második világháború óta állomásoztat csapatokat Japánban, jelenleg 54 ezer főt. Ellátásukhoz a japán kormány eddig évi 2 milliárd dollárral járult hozzá, de az egyezség 2021 márciusában lejár. Trump állítólag idén nyáron jelezte, hogy a hosszabbításért már évi 8 milliárd dollárt kér.

Korábban Dél-Koreától akart kereskedelmi kedvezményeket kizsarolni az ott állomásoztatott amerikai katonákért cserébe, de amikor 2017-ben ezzel próbálkozott, az akkori külügyminisztere és hadügyminisztere lebeszélte róla, sőt, állítólag a koreai szerződés felmondásáról szóló papírt valaki az elnöki stábból ellopta az íróasztaláról, nehogy aláírja.

Az amerikai légierő gépei Jokota légibázison, Japánban.Fotó: Keita Iijima/The Yomiuri Shimbun

A legtöbb amerikai katonai és politikai vezető ugyanis úgy gondolja, hogy az USA nem szolgálatot teljesít azzal, hogy a térségben sok katonát tart, hanem ez elsősorban az ország saját érdeke. A Csendes-Óceán térségének felügyelete, Kína és Észak-Korea elrettentése miatt az USA-nak alapvetően fontos, hogy komoly erővel jelen legyen. Sokak szerint az is fontos lenne, hogy az USA ne szítsa a japán vagy dél-koreai közvéleményben amúgy meglévő, csapatkivonást szorgalmazó hangulatot a védelmi díj emelésével. 

A Foreign Policy értesülését az amerikai kormány eddig nem kommentálta, a japán pedig azt mondta, hogy nincsenek napirenden most ilyen tárgyalások. (Reuters)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 3,8 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.