Négyszeresére emelné Trump Japán védelmi díját

külföld
2019 november 16., 07:55
comments 343

Név nélkül nyilatkozó amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva a Foreign Policy arról ír, hogy az amerikai elnök négyszeresére növelné a védelmi díjat, amit Japántól szed. 

Az USA a második világháború óta állomásoztat csapatokat Japánban, jelenleg 54 ezer főt. Ellátásukhoz a japán kormány eddig évi 2 milliárd dollárral járult hozzá, de az egyezség 2021 márciusában lejár. Trump állítólag idén nyáron jelezte, hogy a hosszabbításért már évi 8 milliárd dollárt kér.

Korábban Dél-Koreától akart kereskedelmi kedvezményeket kizsarolni az ott állomásoztatott amerikai katonákért cserébe, de amikor 2017-ben ezzel próbálkozott, az akkori külügyminisztere és hadügyminisztere lebeszélte róla, sőt, állítólag a koreai szerződés felmondásáról szóló papírt valaki az elnöki stábból ellopta az íróasztaláról, nehogy aláírja.

Az amerikai légierő gépei Jokota légibázison, Japánban.
photo_camera Az amerikai légierő gépei Jokota légibázison, Japánban. Fotó: Keita Iijima/The Yomiuri Shimbun

A legtöbb amerikai katonai és politikai vezető ugyanis úgy gondolja, hogy az USA nem szolgálatot teljesít azzal, hogy a térségben sok katonát tart, hanem ez elsősorban az ország saját érdeke. A Csendes-Óceán térségének felügyelete, Kína és Észak-Korea elrettentése miatt az USA-nak alapvetően fontos, hogy komoly erővel jelen legyen. Sokak szerint az is fontos lenne, hogy az USA ne szítsa a japán vagy dél-koreai közvéleményben amúgy meglévő, csapatkivonást szorgalmazó hangulatot a védelmi díj emelésével. 

A Foreign Policy értesülését az amerikai kormány eddig nem kommentálta, a japán pedig azt mondta, hogy nincsenek napirenden most ilyen tárgyalások. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.