Semmi sem lett a Szent Korona utánzatával beharangozott vágóhídból

politika
2019 november 19., 12:39
comments 192

2002 óta vezette az 1600 fős Jász-Nagykun-Szolnok megyei települést, Tiszatenyőt a fideszes Kazinczi István.  

link Forrás

Októberben aztán Kazinczi is elbukott. Szinte örökös ellenfele, a 2010-ben és 2014-ben is induló Mező József lett az új polgármester. 

Mező pedig most összeszedte és kiposztolta a település Facebookjára, hogy milyen adósságok terhelik a Tiszatenyőt. Tanulságos:

photo_camera Fotó: Tiszatenyő/Facebook

 És a folytatás: 

photo_camera Fotó: Tiszatenyő/Facebook

A tételek között felsorolt vágóhíd volt az, aminek az alapkövét 2017-ben rakta le Boldog István országgyűlési képviselő, emlékezetes díszletek között: a Szent Korona utánzata és az alaptörvény díszkiadása mellett. 

Boldog István fideszes képviselő a Szent Korona utánzata és az Alaptörvény előtt lerakja a tiszatenyői baromfivágóhíd alapkövét 2017. május 18-án.
photo_camera Boldog István fideszes képviselő a Szent Korona utánzata és az alaptörvény előtt lerakja a tiszatenyői baromfivágóhíd alapkövét 2017. május 18-án. Fotó: Boldog István/Facebook

Aztán együtt helyezték el az időkapszulát Kazinczi Istvánnal (jobbra).

link Forrás

A vágóhídra 200 millió forintot adott a belügyminisztérium, az önkormányzat ezt 10 millióval toldotta meg. Nyertest is hirdettek a közbeszerzésen. A 420 négyzetméteres vágóhídnak 2018 nyarától már üzemelni kellene. A beruházás azonban félbemaradt a telekrendezés körüli viták miatt és a kivitelezővel is vita robbant ki, ami miatt az önkormányzat ugyan feljelentést tett, de az államkincstárnak így is vissza kell fizetni 70 millió forintot január végéig.

A Szent Korona-utánzat, az alaptörvény és Boldog István máskor is feltűnt már Tiszatenyőn, 2014-ben a képviselő testület alakuló ülésén például.

link Forrás

Kevésbé ünnepi a befulladt projektek hosszú listája. 

Az önkormányzati épületek energetikai fejlesztésére is kapott támogatást Tiszatenyő. Az uniós pályázatra 139 millió forintot nyertek el, tavaly október végéig kellett volna végezni a munkákkal. Nemhogy nem lett kész a projekt, a támogatásnak csak egy része maradt meg, a fel nem használt összeg jelentős részét már célra költötték. A pénzügyminisztérium szabálytalansági eljárást rendelt el – írja az új polgármester, 120 milliót és a kamatokat feltüntetve a visszafizetendő sorban. 

Nem fejeződött be a sertéstelep fejlesztése sem, itt 39 millió forintot kell visszafizetni. A járási hivatal a NAV-nak adta át behajtásra. 

27 millióból épült volna öltöző a sporttelepen, szintén támogatásból. Itt is hirdettek győztest a közbeszerzésen, de a 2016-os projekt félbemaradt. 12 millió forintot kell visszafizetni január közepéig. 

A Törökszentmiklóssal közös, azóta megszűnt Törökszentmiklós-Tiszatenyő Önkormányzati Társulás Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ miatt is tartozik Tiszatenyő. Már akkor is elszámolási viták voltak, amikor még közösen vitték a boltot, Törökszentmiklós szerint Tiszatenyő nem fizetett rendesen. Most már szétváltak, de 7,6 millió forint követelést rendezni kell. 

Az új polgármester szerint a településnek nincs forrása a fent felsorolt, összesen 250 millió forintos visszafizetésekre. 

És kezdeni kellene valamit a 260 millió forintos Tiszatenyő-Törökszentmiklós bicikliúttal is. Itt valami minimális műszaki tartalmat produkálni kellene, hogy ne kelljen visszafizetni azt a támogatást is. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.