Állami gondozott vagy? Kapsz 1,6 milliót, aztán sok sikert az élethez!

Mit csinál egyáltalán egy nevelőszülő, és hogyan lehet azzá válni? Kik azok az állami gondozásba vett gyerekek, és mit kezdenek magukkal felnőttként? Erről szól az SOS Gyermekfalvak videósorozatának negyedik és ötödik része, amiket a november 20-i Gyermekjogi Világnapra készítettek. Harminc éve ezen a napon írták alá az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, amit Magyarország is ratifikált. 

Az első három videóban azt mutatták be, milyen okokból emelnek ki évente nyolc-tízezer gyereket a családjából, hová kerülnek ezután, és milyen körülmények uralkodnak az állami intézményekben. 

A törvény szerint a 12 év alatti, családjukból kiemelt gyerekeket csakis nevelőszülőknél szabadna elhelyezni, sokan mégis lakás- és gyermekotthonokban, vagyis intézményi környezetben élnek. Az SOS Gyermekfalvak egy a kevés civil szervezet közül, amelyek Magyarországon nevelőszülői hálózatot tartanak fenn, rajtuk kívül többnyire az állam és egyre inkább az egyházak dominálnak

Külön probléma, hogy mihez tudnak kezdeni a gyerekek azok után, hogy kikerülnek a gyermekvédelemből. Az ötödik részben két fiatal, Évi és Norbi beszél a saját élményeiről:

Címlapkép: Bányai Júlia gyermekotthon, 1959 (Forrás: Fortepan/Sándor György)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.