Állami gondozott vagy? Kapsz 1,6 milliót, aztán sok sikert az élethez!

2019 november 20., szerda 16:28
49

Mit csinál egyáltalán egy nevelőszülő, és hogyan lehet azzá válni? Kik azok az állami gondozásba vett gyerekek, és mit kezdenek magukkal felnőttként? Erről szól az SOS Gyermekfalvak videósorozatának negyedik és ötödik része, amiket a november 20-i Gyermekjogi Világnapra készítettek. Harminc éve ezen a napon írták alá az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, amit Magyarország is ratifikált. 

Az első három videóban azt mutatták be, milyen okokból emelnek ki évente nyolc-tízezer gyereket a családjából, hová kerülnek ezután, és milyen körülmények uralkodnak az állami intézményekben. 

A törvény szerint a 12 év alatti, családjukból kiemelt gyerekeket csakis nevelőszülőknél szabadna elhelyezni, sokan mégis lakás- és gyermekotthonokban, vagyis intézményi környezetben élnek. Az SOS Gyermekfalvak egy a kevés civil szervezet közül, amelyek Magyarországon nevelőszülői hálózatot tartanak fenn, rajtuk kívül többnyire az állam és egyre inkább az egyházak dominálnak

Külön probléma, hogy mihez tudnak kezdeni a gyerekek azok után, hogy kikerülnek a gyermekvédelemből. Az ötödik részben két fiatal, Évi és Norbi beszél a saját élményeiről:

Címlapkép: Bányai Júlia gyermekotthon, 1959 (Forrás: Fortepan/Sándor György)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt