Állami gondozott vagy? Kapsz 1,6 milliót, aztán sok sikert az élethez!

Mit csinál egyáltalán egy nevelőszülő, és hogyan lehet azzá válni? Kik azok az állami gondozásba vett gyerekek, és mit kezdenek magukkal felnőttként? Erről szól az SOS Gyermekfalvak videósorozatának negyedik és ötödik része, amiket a november 20-i Gyermekjogi Világnapra készítettek. Harminc éve ezen a napon írták alá az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, amit Magyarország is ratifikált. 

Az első három videóban azt mutatták be, milyen okokból emelnek ki évente nyolc-tízezer gyereket a családjából, hová kerülnek ezután, és milyen körülmények uralkodnak az állami intézményekben. 

A törvény szerint a 12 év alatti, családjukból kiemelt gyerekeket csakis nevelőszülőknél szabadna elhelyezni, sokan mégis lakás- és gyermekotthonokban, vagyis intézményi környezetben élnek. Az SOS Gyermekfalvak egy a kevés civil szervezet közül, amelyek Magyarországon nevelőszülői hálózatot tartanak fenn, rajtuk kívül többnyire az állam és egyre inkább az egyházak dominálnak

Külön probléma, hogy mihez tudnak kezdeni a gyerekek azok után, hogy kikerülnek a gyermekvédelemből. Az ötödik részben két fiatal, Évi és Norbi beszél a saját élményeiről:

Címlapkép: Bányai Júlia gyermekotthon, 1959 (Forrás: Fortepan/Sándor György)