Ausztrál kutatók állítják, új eljárással sikerült a műanyaghulladékból olajat előállítani

Újfajta eljárással sikerült a műanyaghulladékot újrahasznosítani, állítja két ausztrál kutató, Len Humphreys és Thomas Maschmeyer. A kutatók egy évtizede óta keresik a megoldást, és állítják, a Cat-HTR-nek nevezett eljárásuk működőképes.

A katalitikus hidrotermikus reaktor forró vizzel és nagy nyomással alakítja olajjá a műanyag molekuláit, tulajdonképpen visszafordítja a műanyag-előállítás folyamatát. A műanyagból olaj lesz, amiből bitument, benzint vagy akár újra műanyagot lehet előállítani.

Az eljárásról az ABC forgatott riportot, a cég bemutatója itt látható.

Pirolízissel már korábban is értek el hasonló eredményeket, de annak hátránya, hogy nagyon magas hőmérsékletet kell előállítani.

A Cat-HTR feltatálói állítják, technológiájuk használatakor ráadásul nem kell különválogatnia  különféle műanyagtípusokat, mindennel elbánik a szerkezet. A Licella szerint egy rendesen működő üzemük évi 20 ezer tonna műanyagot tudna feldolgozni (Ausztrália évente 3,5 tonnát használ el, ennek csak 10 százalékát hasznosítják újra.)

A Licella nevű cég Nagy-Britanniában tervezi először, hogy piacra lép, ausztráliában ugyanis sokkal kisebb a támogatása az ilyen környezettudatos megoldásoknak egyelőre, mint Európában, ahol a műanyaghasznosítás komoly gondokat okoz azóta, hogy Kína és a távol-keleti országok már nem veszik át a szemetet. (Vice/ABC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.