Ausztrál kutatók állítják, új eljárással sikerült a műanyaghulladékból olajat előállítani

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Újfajta eljárással sikerült a műanyaghulladékot újrahasznosítani, állítja két ausztrál kutató, Len Humphreys és Thomas Maschmeyer. A kutatók egy évtizede óta keresik a megoldást, és állítják, a Cat-HTR-nek nevezett eljárásuk működőképes.

A katalitikus hidrotermikus reaktor forró vizzel és nagy nyomással alakítja olajjá a műanyag molekuláit, tulajdonképpen visszafordítja a műanyag-előállítás folyamatát. A műanyagból olaj lesz, amiből bitument, benzint vagy akár újra műanyagot lehet előállítani.

Az eljárásról az ABC forgatott riportot, a cég bemutatója itt látható.

Pirolízissel már korábban is értek el hasonló eredményeket, de annak hátránya, hogy nagyon magas hőmérsékletet kell előállítani.

A Cat-HTR feltatálói állítják, technológiájuk használatakor ráadásul nem kell különválogatnia  különféle műanyagtípusokat, mindennel elbánik a szerkezet. A Licella szerint egy rendesen működő üzemük évi 20 ezer tonna műanyagot tudna feldolgozni (Ausztrália évente 3,5 tonnát használ el, ennek csak 10 százalékát hasznosítják újra.)

A Licella nevű cég Nagy-Britanniában tervezi először, hogy piacra lép, ausztráliában ugyanis sokkal kisebb a támogatása az ilyen környezettudatos megoldásoknak egyelőre, mint Európában, ahol a műanyaghasznosítás komoly gondokat okoz azóta, hogy Kína és a távol-keleti országok már nem veszik át a szemetet. (Vice/ABC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.