Novák Katalin: A kormány segít a nőknek, hogy a családalapítás után ne kelljen választaniuk a család és a munka között

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Magyarországon egyre több nő működtet sikeres vállalkozást, a cégtulajdonosok körében arányuk 40 százalék – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI-nek a Design Terminal Womentoring című rendezvénye után, amin a női vállalkozói lét témájáról, a nők üzleti életben betöltött szerepéről beszélgetett a programban részt vevőkkel.

Novák Katalin beszédet mond a III. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2019. szeptember 5-én.Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Novák szerint a számok alátámasztják, hogy nőként is lehet sikeresen vállalkozni, dolgozni, a kormány számos intézkedéssel segíti, hogy a nőknek a családalapítás után ne kelljen választaniuk a család, a munka, a karrier között, ezeket össze lehessen egyeztetni.

Példaként említette, hogy a kormány bevezette a gyed-extrát a kisgyerek mellett munkát vállalóknak, az egyetemre járó vagy friss diplomás fiataloknak a diplomás gyeddel teremtettek lehetőséget.

Novák azt mondta, a Parlament előtt van az a törvénymódosító javaslat, ami lehetővé teszi a diplomás gyed igénybevételét akkor is, ha valaki az egyetem alatt, vagy közvetlenül az egyetem után gyereket vállalt, nem ment vissza a munkaerőpiacra, és újabb gyereke születik. Ezzel is segítik a tanulókat, a friss diplomásokat a családalapításban – mondta.

Novák azt mondta, a kormány folyamatosan fejleszti a bölcsődei rendszert azzal, hogy a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, visszatérhetnek a családba, és segíteni tudnak az unokák körül. 2020. január 1-én bevezetik a nagyszülői gyedet, ami lehetővé teszi, hogy a nagymamák és a nagypapák kivegyék a részüket az unokájuk neveléséből, amikor a szülők dolgoznak – mondta Novák Katalin.

A számos kormányzati ösztönző és támogatás mellett még sok feladat van, hogy az ország eljusson odáig, hogy ne szenvedjen hátrányt egy nő, mert gyereket vállal, és kiesik a munkaerőpiacról – mondta az államtitkár. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.