37 éve elítélték gyilkosságért, most eltűnhet a neve az internetről

külföld
2019 november 28., 07:21
comments 97

Joga van eltávolíttatni a nevét az online keresési találatok közül annak a férfinak, akit 1982-ben ítéltek el gyilkosságért, miután megölt két embert egy jacton. Ezt a német legfelsőbb bíróság mondta ki, ami azt is jelentheti, hogy a nevét tartalmazó újságcikkeket is el kell rejteni a keresőmotorok elől.

A férfi kérelmét 2012-ben még elutasította a bíróság, arra hivatkozva, hogy a közérdek és a sajtószabadság felülírja a magánszférához való jogát. A mostani döntés értelmében viszont újra kell tárgyalni az ügyét. A legfelsőbb bíróság indoklásában hozzátette, hogy a „felejtés joga” nem automatikusan illet minden kérelmezőt, ebben az esetben például az is fontos, hogy rengeteg idő eltelt a bűncselekmény óta.

Régóta vitatkoznak róla

Régóta vitatkoznak róla, hogy ki és milyen feltételekkel töröltetheti a nevét az internetről. Az Európai Bíróság 2014-ben döntött úgy, hogy a Google találatai közül el kell távolítani azokat a cikkeket, amelyek „inadekvátak, irrelevánsak vagy már nem relevánsak". A cégnek persze nem magától kell kitalálnia, milyen tartalom tartozik ebbe a kategóriába, hanem a kérelmezők által küldött linkekről kell eldöntenie, hogy maradhatnak-e a találatok között, vagy el kell tüntetni őket.

Idén szeptemberben ugyanez a bíróság arra jutott, hogy az ilyen kéréseket csak az Európai Unión belül kell teljesíteni. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.