Hiába kéred a Google-t, nem fogja a világon mindenhol törölni a rólad szóló találatokat

A Google javára ítélt az Európai Bíróság a francia adatvédelmi hatósággal (CNIL) szemben a „felejtéshez való jog” ügyében. A kérdés az volt, ha egy felhasználó kéri, hogy töröljék a vele kapcsolatos keresési adatokat, ezt az óriáscégnek világszerte el kell végeznie, vagy csak az Európai Unióban.

A CNIL az előbbi mellett volt, a luxemburgi székhelyű bíróság viszont arra jutott, hogy „a jelenleg hatályos uniós jog nem ír elő olyan kötelezettséget, amelynek alapján a vállalatnak a keresőmotor valamennyi változatán el kell végeznie a törlést". Az uniós országokban viszont egytől egyig törölni kell a találatokat, ha valaki kéri. 

„2014 óta keményen dolgozunk, hogy végrehajtsuk Európában a felejtés jogáról szóló törvényt, és megfelelően egyensúlyozzunk az emberek információhoz való joga, illetve a magánszféra védelme között. Jó látni, hogy a bíróság egyetértett az érveinkkel” - áll a Google közleményében. 

A két fél közti jogvitában eljáró francia bróság 2016-ban fordult az Európai Bírósághoz, miután a CNIL 100 ezer euróra büntette a Google-t. 

A felejtés joga

Ugyanez a bíróság 2014-ben döntött úgy, hogy a Google találatai közül el kell távolítani azokat a cikkeket, amelyek „inadekvátak, irrelevánsak vagy már nem relevánsak". A cégnek persze nem magától kell kitalálnia, milyen tartalom tartozik ebbe a kategóriába, hanem a kérelmezők által küldött linkekről kell eldöntenie, hogy maradhatnak-e a találatok között, vagy el kell tüntetni őket.  

Ezek sokszor vitás kérdések, néhány éve például eltüntették a találatok közül a BBC újságírójának blogposztját, miszerint Stan O'Nealt, a Merrill Lynch vezérét kirúgták, miután a cég a gondatlan befektetések miatt veszteségeket szenvedett. Az írásnak minden szava igaz volt, de mivel valaki inadekvátnak, irrelevánsnak, vagy már nem relevánsnak minősítette, a cég eltávolította. (MTI, Reuters

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.